Clicks356
hu.news

Ferenc pápa szerint a liturgia "értelmetlen" szubjektív megismerés nélkül

"Ha nem jövünk rá arra, hogy a hit egy ajándék Istentől, akkor az Istent dicsőítő egyházi imák értelmetlenek" - írja Ferenc pápa május 21-ei üzenetében a Pápai Missziós Műveknek.

A nyilatkozat zavaros, nem tudja megkülönböztetni a privát imát az egyházi nyílt liturgiától. A liturgia szerencsére nem függ az emberi megértés gyengeségétől, valamint attól, hogy nem "jövünk rá arra, hogy a hit egy ajándék Istentől".

A liturgia egy részvétel Krisztus imájában, melyet az Atyának küldünk (CCC 1071, 1073). Így tehát a megértés, miszerint "a hit egy ajándék Istentől", mindig része a liturgiának.

A szószátyár, 6600 szavas szöveg tele van szentimentalizmussal, ragaszkodik az olyan alsóbbrendű szenvedélyekhez, mint pl. az "öröm" (17x), szív (11x), vonzás/vonzó (9x), buzgalom (5x), élvezet (2x) és a Szentlélek szentimentális értelmezése (35x), erkölcsiség (hála: 11x; szerény: 6x), melyeket Ferenc pápa az igazság és az észérvek ellen használ.

Ferenc pápa szokásos mantrái is megjelennek: "emberek" (26x), "szegények" (10x), "valódi" / "valóság" (10x), ezzel szemben "absztrakt" / "absztrakció" (5x), "önzőség" (6x), "elitista" / "elitizmus" (5x), "meglepetés" (3x), "térítés" (2x), "merev" / "merevség" (2x), "perifériák" (1x), "kreativitás" (1x).

#newsJdeiepufmg