Clicks160
hu.news

Schneider: A mise nem a pápa magántulajdona

Ferenc pápa a Traditionis Custodes kísérőlevelével Athanasius Schneider püspöknek egy olyan pásztor benyomását kelti, "aki ahelyett, hogy a juhait szagolná, dühösen veri őket egy bottal".

Schneider elmondta RemnantNewspaper.com lapnak (július 24.), hogy Ferenc pápa "párbeszédről, türelemről, melegségről és befogadásról beszél, ami nem ítélkező", míg a TC a "pasztorális intolerancia" és a "lelki merevség" szimbóluma.

Míg Ferenc pápa abu-dzabi dokumentuma a "vallások sokszínűségét" fogadja el, most határozottan elutasítja a liturgikus formák sokszínűségét. Schneider azonban kifejti, hogy a római rítus ezeréves liturgikus kincs, és "nem egy pápa magántulajdona".

Következtetése: "A szeminaristáknak és a fiatal papoknak kérniük kell a jogot, hogy használhassák az egyház e közös kincsét, és ha ezt a jogot megtagadják tőlük, akkor is használhatják, talán titokban." Schneider a Szovjetunióban nőtt fel, ahol családja titokban gyakorolta a hitet.

Schneider számára ez "nem" engedetlenség, hanem az egyház iránti engedelmesség cselekedete, mert Ferenc pápának a római rítus elutasítása csak "rövid életű jelenséget jelent az egyház állandó szelleméhez és gyakorlatához képest".

Addig is Schneider egy "szigorú normákat" tartalmazó, az "LMBT-misék" gyakorlatát visszaszorító Motu Propriót vár, pedig az elnevezés önmagában "istenkáromlás" és "az isteni fenség felháborítása". Ennek ellenére az ilyen rendezvényeket "az Apostoli Szentszék és sok püspök tolerálja".

Kép: Athanasius Schneider, © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsPpeeeygxim