Clicks305
hu.news

Egy szent? Meghalt a férfi, aki egyedül épített egy székesegyházat

A spanyol Mejorada del Campóban található Nuestra Señora del Pilar katedrális ("Katedrális az ócskavasból") alkotója, Justo Gallego Martinez 96 évesen vasárnap hunyt el szülővárosában.

Az építkezést 1961-ben kezdte el tervek és daru nélkül, egyedül dolgozott, csak a közeli ipari poligonból származó ócskavasat használta fel, és vasárnap kivételével reggel 6-kor kezdte a munkanapját.

Tízéves korában, a spanyol polgárháború idején szemtanúja volt annak, ahogy a Franco tábornok ellen harcoló kommunisták papokat lőttek le és feldúlták a mejoradai templomot. Ez kevés tiszteletet hagyott benne a város szocialista vezetése iránt.

Justo trappista lett, tuberkulózist kapott, nem tudta folytatni az aszketikus trappista életet, és nem sokkal a végső fogadalomtétel előtt elhagyta a templomot. Megígérte az Oszlopos Szűzanyának, hogy kegyhelyet épít, ha felépül az egészsége. Amikor ez megtörtént, elkezdett építkezni a szüleitől örökölt telken.

Az impozáns építmény (55mx25m, 35m magas) félkész tornyok sorával büszkélkedhet, míg a belső falakat freskók díszítik.

Amikor Justo elkezdte, az emberek "őrült 'papnak'" nevezték, de őt ez nem érdekelte. "Amit tettem, azt az Úrért tettem" - mondta Gallego - "Soha nem voltam nővel. Számomra az egyház az életem, a feleségem, a gyermekem".

A spanyol püspökök elutasították, hogy a székesegyházat templomként fogadják el.

Kép: © wikipedia, CC BY-SA, #newsRcipbsvwhl