Clicks48
jamacor

Komentar Evanđelja: Sluga nije bolji od svoga gospodara

Komentar Evanđelja: Sluga nije bolji od svoga gospodara

Evanđelje subote V. Vazmenog tjedna i komentar.

ISUS KRIST

Evanđelje Iv 15, 18-21

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi. Sjećajte se riječi koju vam rekoh: 'Nije sluga veći od gospodara.' Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati. A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.«

Komentar

Ovih smo dana slušali Isusa kako poučava svoje učenike o nalogu bratske ljubavi: oni moraju slijediti primjer koji im je dao, primjer koji će pomoći svijetu da upozna i prihvati Isusa i njegovu spasiteljsku poruku. Ali također ih upozorava na silu suprotnu toj ljubavi, mržnju prisutnu u svijetu. Isus je bio meta te mržnje, a isto tako i njegovi učenici. Ali to ih ne bi trebalo iznenađivati ili plašiti. Progon nije znak prokletstva ili razlog za odustajanje, već upravo suprotno. Učitelj im je već rekao: „Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!“ (Matej 5:11).

Svijet, stvoren dobrim Božjim rukama koje ljube, pretrpio je utjecaj zloga i naših grijeha i čini se osuđenim na ponor. Ali prije svega postoji spasonosna Kristova nauka: ako je učenici vjerno proglase, svijet će napustiti put mržnje prema svome Stvoritelju i bit će spašen. Isusove riječi Nikodemu ispunjavaju nas nadom: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.“ (Ivan 3,16-17).

Svakako, kao što je napisao Sveti Josemaría, „Sotonin „non serviam“ bio je previše plodan“. Ali „–Ne osjećate li velikodušni poriv da svaki dan, s voljom za molitvom i djelima, kažete„ serviam “- služit ću, bit ću vam vjeran! - što u plodnosti nadilazi taj buntovni krik? (Put, 413). Isus nas poziva da budemo njegovi svjedoci usred svijeta, čvrsti u vjeri, nadi i ljubavi. A ako u bilo kojem trenutku doživimo odbacivanje evanđeoske poruke, sjetimo se riječi Učitelja: „Sluga nije veći od svoga gospodara“ i njegovog čvrstog obećanja: „Onome koji pobijedi dat ću da jede s drveta života u Božjem raju“ (Otkrivenje 2,7).

Evanđelje

Josep Boira / Photo: Pexels - Anete Lusina

opusdei.org/…r-hr/gospel/evangelio-sabado-quinta-semana-pascua/

facebook

twitter

print

email

epub