Clicks321
hr.news

Liberalni helsinški biskup podnio je ostavku sa 72 godine - pozadina priče

Papa Franjo je 20. svibnja prihvatio ostavku liberalnog helsinškog biskupa Teemua Sippa (72), preobraćenika iz luteranstva.

Službena priča je da je Sippo na Božić 2018. godine doživio pad na ledenoj cesti, pretrpio traumatsku ozljedu glave i proveo tri mjeseca u bolnici.

No, toga ima više: helsinška biskupija - 8 župa, 30 svećenika, 15.000 katolika - tehnički je bankrotirala s dugovima koji idu prema milijunima. Postoje prijedlozi za prodaju biskupske kuće i imovine župa.

Sippa je 2009. godine zaredio radikalni njemački kardinal Lehmann (+2018.), njegov bivši učitelj. Bio je zaokupljen ekumenizmom, zanemarujući svoju biskupiju i vodeći izlete luteranskih turista u Italiju promovirajući tijekom takvih prilika luteranske službe u katoličkim crkvama u ovoj zemlji. Za blagdan biskupijskog zaštitnika, sv. Henrika (19. siječnja), rijetko je bio prisutan.

Biskupijski centar Stella Maris u Lohji je ruševina jer su zanemareni potrebni popravci. Mnogo sredstava ide dobro plaćenim biskupijskim zaposlenicima. Blagajnik je luteran.

Sippo je nedavno imenovao afričkog svećenika za rektora katedrale, a talentirani finski svećenik koji poznaje teški jezik i slavi starolatinsku misu vodi najmanju župu u biskupiji.

#newsFdcqqmxdxr