Clicks108
hr.news

Svećenik silio sjemeništarce da plivaju goli

Trojica bivših sjemeništaraca tvrde da Clevelandska biskupija nije poslala odgovor nakon što ih je otac James Cosgrove, župnik, navodno pritiskao da se kupaju goli, javlja PillarCatholic.com (22. listopada).

Trojica su u prosincu 2019. godine stvar prijavila biskupiji, ali Cosgrove je do nedavno i dalje imao pristup sjemeništarcima, uključujući ključ sjemeništa. Prošlog studenog Cosgrove je uzeo plaćeni liječnički dopust zbog depresije i tjeskobe. Ovog listopada podnio je ostavku na dužnost.

Jedan sjemeništarac, Nick Grismer, tvrdi da ga je u lipnju/srpnju 2019. godine silio da pliva u bazenu sjemeništa i u blizini kuće na jezeru u vlasništvu biskupijskog svećenika dok je snimao fotografije i video čak i nakon što ga je Grismer zamolio da prestane.

Svećenik je bio Grismerov prijatelj i mentor koji mu je govorio da bi se trebao izložiti da bude "slobodan" ili "gol pred Bogom". Cosgrove ga je također poticao da pije iako se Grismer borio s problemima s alkoholom i pokušavao je uvjeriti Grismera da prespava kraj njega u dnevnom boravku kuće, ali je on odbio.

Još dvojica bivših sjemeništaraca potvrdilo je da su također bili pod pritiskom da plivaju goli s Cosgroveom u ljeto 2019. godine.

Slika: Cathedral of St. John the Evangelist, Cleveland © wikipedia, #newsRdvtbadhfd