hu.news
537

Ha a püspök megtagadja a római felszenteléseket, a kolostor megtalálja a megoldást

Az angol nyelvű Saint Benoit kolostor a franciaországi Brignoles-ban áprilisban egy Franciaországon kívüli, diszkrét helyszínen "nem engedélyezett" római rítusú felszenteléseket szervezett, amelyeket egy "a Szentszékkel akadálytalan közösségben lévő magas rangú prelátus" celebrált.

A prelátus pappá szentelte Alcuin Reid alapító perjelt, aki már több éve diakónus volt, és egy másik szerzetest pedig diakónussá avatta. A brignoles-i Saint Benoit csak egy egyházmegyei szövetség.

Az ausztrál származású perjel liturgikus tudós. 2005-ben megjelent könyve A liturgia szerves fejlődése Ratzinger bíboros előszavát viseli.

A kolostor nem mindig függött az egyházmegyei papoktól a szentmise celebrálásában. Három vizitátor javasolta egy szerzetes felszentelését, legutóbb decemberben.

Fréjus-Toulon püspöke, Dominique Rey azonban nem volt hajlandó a felszentelésekre. Amit Rey "óvatosságnak" nevezett, azt a kolostor a következményektől való félelemnek nevezi, amelyet az egyházmegyei szeminárium nemrégiben lezajlott apostoli vizitációja fokozott. Januárban Rey megerősítette, hogy nem folytatja a felszenteléseket.

A kolostor az egyház rendkívüli helyzetével indokolta a felszenteléseket. Rey "felfüggesztette" a felszentelteket.

#newsJspowwjcgd