Clicks299
hr.news

Ratzinger je bio "spin doktor" Drugog Vatikana

34-godišnji profesor Joseph Ratzinger bio je "spin doktor Vatikanskog sabora", njegov biograf Peter Seewald izjavio je za CatholicWorldReport.com (13. siječnja).

"Bez njegova doprinosa Sabor nikada ne bi postojao u obliku u kojem ga poznajemo", smatra Seewald.

Međutim, Ratzinger je kasnije, prema Seewaldu, shvatio "kolateralnu štetu" koju je prouzročio, "pogotovo sudbonosnu dvosmislenost Sabora u globalnoj javnosti, čiji učinci nisu mogli [navodno] biti predviđeni".

Ratzingerov doprinos Drugom Vatikanu započeo je govorom u studenom 1961. godine u Genovi, kada je zamolio da se "odbaci" ono što "ometa svjedočenje vjere" u saborskim shemama u kojima je kritizirao "nedostatak ekumenizma i pastoralnog stila govora".

Prema Seewaldu, jedanaest glavnih govora Sabora kölnskog kardinala Fringsa (+1978.) koje je napisao Ratzinger "dovelo je dvoranu Sabora do ključanja".

Ratzinger je napisao Fringsov nacrt od 14. studenoga 1962. godine kojim je poništena procedura Kurije za Sabor i radio je kao član raznih povjerenstava.

Također je stajao iza odbacivanja sheme na Izvorima Otkrivenja 21. studenog 1962. godine, koju je nazvao "hladnim tonom, zapravo, šokantnim". Za Seewalda je "to bila prekretnica".

Za njega je Ratzinger definirao Sabor, pomaknuo ga u "smjeru prema naprijed" i odigrao presudnu ulogu u oblikovanju njegovih rezultata. Međutim, ovi su rezultati bili ublažena katastrofa.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsHlwmtabbhw