Clicks307
hr.news

Franjo "unaprijedio" osam kardinala - Među njima su Burke, Sarah, Brandmüller

U konzistoriju koji je odobrio kanonizaciju sedam svetaca, Franjo je također "unaprijedio" osam prelata iz čina kardinalnih đakona u kardinalne svećenike.

Postoje tri kategorije kardinala: đakoni, svećenici i biskupi. Ova ljestvica ima povijesne korijene, ali - osim kardinalnih biskupa - nema nikakvu važnost.

Trenutno postoji 13 kardinalnih biskupa, tri istočna patrijarha, 176 kardinalnih svećenika i 33 kardinalna đakona. Osam novih svećenika kardinala su Burke, Amato, Sarah, Monterisi, Koch, Piacenza, Ravasi i Brandmüller.

Zadovoljavanje konzervativaca nagradnim nagradama ima dugu tradiciju u Vatikanu. Upečatljiv primjer toga bio je konzistorij u siječnju 2001. godine kada je Ivan Pavao II. stvorio 44 (!) nova kardinala, od kojih su četvorica bili Nijemci: dvojica herezijarha Kasper i Lehmann koji su u to vrijeme bili relativno mladi (67 i 64) i koji su nastavili stvarati nered u Crkvi. Kako bi prevario njemačke "konzervativce", Ivan Pavao II. dodao je dvojicu starijih "konzervativaca" Joachima Degenharda, tada 75-godišnjaka, i Lea Scheffczyka, tada 81-godišnjaka, koji su obojica ubrzo umrli.

Ovo je konzistorij koji je također proizveo kardinale McCarricka i Bergoglia koji su obojica još uvijek živi.

#newsYeusoiywsv