Clicks177
hu.news

A vatikáni munkások lerántják a leplet Ferenc pápa "kisember" retorikájáról

Ferenc pápa március 23-i Motu Proprioja, amely a vatikáni személyzeti költségek megfékezését célozza, a kis dolgozókat bünteti, nem pedig a nagy vezetőket - derül ki a vatikáni dolgozók petíciójából.

A dolgozók személyesen akarnak találkozni a pápával. A Motu Proprio 2023 márciusáig eltörölte a szolgálati idejükkel kapcsolatos bérnövekedést.

A petíció hangsúlyozza, hogy a Vatikán sok pénzt pazarol drága külsős tanácsadókkal, és feltárja, hogy Ferenc pápa világi felsővezetői ingyen foglalnak el pompás vatikáni lakásokat Róma legelőkelőbb részein, külön titkárokkal rendelkeznek, magánhasználatra autót kapnak, kedvezményeket a vásárlásokból, költségtérítést: "Az igazi probléma az, hogy a Vatikán a kiváltságok rendszerén alapul".

A vatikáni vezetők havi 6000 és 25.000 euró között keresnek, és alapvetően ki vannak zárva a fizetéscsökkentésből - tudatja a petíció.

A dolgozók továbbá kifogásolják, hogy a Ferenc pápa által 2014-ben bevezetett felvételi stopot szelektíven alkalmazzák, ami az alkalmazottak túlterheltségét, az előléptetések felfüggesztését és a túlórák kifizetésének elmaradását eredményezi.

Kép: © David Stillman, CC BY-NC, #newsVuhkkbwjra