hr.news
243

U zadnjem trenutku: Biskup prekinuo misu

Par dana prije nego što je smijenjen, 18. svibnja, biskup Felipe Estévez (76) iz Svetog Augustina u Floridi nemilosrdno je srušio rimsku misu.

Počevši od 29. lipnja bit će zabranjena rimska misa koja se u bazilici Bezgrešnog začeća služila od prije Summorum Pontificuma (2007. godine). Misa će biti "dopuštena" na samo dva mjesta, u sv. Josipu u Jacksonvilleu i u sv. Edwardu u Starkeu. Neće se dati nikakva druga ovlaštenja.

Čitanja u ove dvije mise "moraju" koristiti engleske prijevode koje su odobrili američki biskupi i ne smiju se objavljivati na latinskom. Samo "ovlašteni svećenici" smiju slaviti rimsku misu. Ni jedni drugi sakramenti ili obredi - npr. vjenčanja, krštenja, blagoslovi - ne mogu se slaviti prema Rituale Romanumu.

Estévez u popratnom pismu "zabranjuje" dijeljenje pričesti Novus Ordo na oltarnoj ogradi. No, Sveta Providnost već ima rješenje: Bratstvo sv. Pija X. obnavlja 100 godina staru romaničku crkvu koju je biskupija prije nekoliko godina prodala protestantima. Ovo će brzo postati najveća i najživlja župa u biskupiji.

24. svibnja otac Erik Pohlmeier, župnik u Little Rock biskupiji, imenovan je novim biskupom svetog Augustina. Možda je manji ekstremist od Estéveza.

Slika: Felipe Estévez, Erik Pohlmeier, #newsMzxeiqzzeb