hr.news
232

Viganò tvrdi: Ratzingerov tajnik dva desetljeća bio je prakticirajući homoseksualac

Nadbiskup Carlo Viganò optužuje njemačkog umirovljenog kurijskog biskupa Josefa Clemensa (74) da je aktivan homoseksualac (LifeSiteNews.com, 25. svibnja).

Između 1984.-2003. godine Clemens je bio osobni tajnik kardinala Ratzingera koji ga je potom imenovao tajnikom Papinskog vijeća za laike i posvetio ga za biskupa 2004. godine.

Prije posvete, Viganò - tada delegat za Papinska predstavništva - rutinski je tražio od berlinskog nuncija Giovannija Lajola informacije o Clemensu. Lajolo je odgovorio da postoje jake sumnje da je Clemens aktivan homoseksualac te se savjetuje da ga ne postavljaju za biskupa.

Viganò kaže da je Ratzinger želio promaknuće unatoč tome što je znao za to. Kada je Ratzinger 2003. godine Clemensa zamijenio Gänsweinom, došlo je do "prilično svađe" između njih dvojice, prisjeća se Viganò.

LifeSiteNews.com se poziva na "anonimne izvore" koji navode da se Ratzinger obratio kardinalu Kölnu Meisneru (+2017.) tražeći od njega da uzme Clemensa u svoju biskupiju, ali je Meisner navodno odgovorio: "Ne, zbog homo[seksualnosti]". Meisner je navodno htio ponuditi Clemensu terapiju koju je odbio.

Drugi anonimni izvori za LifeSiteNews.com rekli su da je činjenica kako je Clemens "bio i jest aktivan homoseksualac dobro poznata među nama ovdje u Rimu", te da je "dobro poznat po svojim sklonostima među kolegama koji govore njemački u Rimu koji povremeno bacaju šale o njegovom ranijem zanimanju frizera".

Clemens je to demantirao za LifeSiteNews.com rekavši da je ova tvrdnja "neistinita". Upitan o nemoralnosti homoseksualnih postupaka svećenika, objasnio je da je "to poznato moralnom teologu koji je napisao svoj doktorski rad iz moralne teologije".

Kontekst optužbe LifeSiteNews.com je Clemensova vizitacija vrlo bogatoj augustinskoj opatiji Klosterneuburg u blizini Beča (2020.-2022.) gdje je poslan kao papinski delegat da istraži navode o homoseksualnom zlostavljanju.

Slika: Msgr. Josef Clemens © wikicommons, CC BY-SA, #newsOrfkmpgcja