hr.news
112

"Mala turneja": Kardinal je najavio da se vratio izgubljeni sin

Laurent Gbagbo (76), bivši predsjednik Obale Bjelokosti vratio se u Crkvu.

Kardinal Abidjana, Jean-Pierre Kutwa (75) objavio je to tijekom nedjeljne euharistije 19. lipnja kojoj je prisustvovao Gbagbo.

"Želio bih objaviti nešto veliko, predsjednik Laurent Gbagbo kršten je katolikom, ali u svom je putovanju u jednom trenutku napustio Crkvu da bi postao evanđelist", rekao je kardinal, "Nakon ove male turneje s evanđelistima rekao je 'ne, vraćam se religiji u kojoj sam kršten'".

Pred ovacijama vjernika prisutnih u katedrali, kardinal Kutwa poklonio je krunicu bivšem predsjedniku. "Davši vam ovu krunicu, povjeravam vas Djevici jer je vlak pomirenja na tračnicama, ali mora stići do postaje mira", dodao je Kutwa.

Francuske trupe uhitile su Gbagba u travnju 2011. godine zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući silovanje i ubojstva, navodno počinjena tijekom postizborne krize 2010.-2011. U to je vrijeme američka državna tajnica Hillary Clinton, i sama ratna zločinka, izjavila je da Gbagbovo zarobljavanje "šalje snažan signal diktatorima i tiranima".

Proveo je gotovo 10 godina u zatvoru prije nego što ga je 17. lipnja Međunarodni kazneni sud oslobodio i potom se vratio u svoju zemlju.

Slika: Laurent Gbagbo, © wikicommons, CC BY-SA, #newsKtrmnlhsfw