Clicks302
hr.news

Laiciziran sin bivše poljske premijerke

Laiciziran je Tymoteusz Szydło, zaređen za svećenika u svibnju 2017. godine za Bielsko-Żywiec biskupiju u Poljskoj.

Njegovo je ređenje naišlo na veliko zanimanje medija jer je njegova majka Beata u to vrijeme bila poljska premijerka. Szydllovu prvu misu emitirala je katolička TV Trwam, a prisustvovali su joj vodeći poljski političari. Mađarski premijer Viktor Orban, protestant, napisao je čestitku. Szydło je također slavio misu u starom obredu.

U rujnu 2019. godine trebao je započeti svoju službu u župi sv. Maksimilijana mučenika u Oswiecimu (Auschwitz), no u kolovozu je objavio da mu je odobren dopust. U prosincu je izjavio da će napustiti svećenstvo.

Szydło je to objasnio u izjavi: "Moja reputacija svećenika uništena je glasinama i nagađanjima. Također me boli reći da nisam uspio prebroditi svoju krizu vjere i poziva."

U ožujku je njegovo ime nestalo sa popisa svećenika dostupnog na websiteu Bielsko-Żywiec biskupije. Glasnogovornik biskupije odbio je komentirati rekavši da treba izravno pitati Szydłu, "ili preciznije, njegovog odvjetnika - on to tako želi".

U prošlosti je Szydllov odvjetnik Maciej Zaborowski negirao glasine da je njegov klijent "imao dijete" i prijetio onima koji šire tračeve o privatnom životu Szydło sudom.

Sada Szydło radi u Bieruń ERG-Folie, proizvođaču polietilenskih filmova, čiji su dioničari Daniel Obajtek, poljski političar i poduzetnik, i Szydllova majka

#newsLygbnwxclr