Clicks137
hr.news

Milosrđe 2.0: Franjo svojim kardinalima prijeti svjetovnim sudovima

S jedne strane, Franjo glumi "skromnog" i "rimskog biskupa", a s druge strane pretvara se u velikog diktatora koji se prema ostatku biskupa ponaša kao da su njegovi oltarski dječaci.

Franjin najnoviji puč je Motu Proprio od 30. travnja koji biskupima i kardinalima omogućava suđenje pred vatikanskim građanskim sudom i sudom kojim dominiraju laici.

Do sada je u takvim slučajevima Apostolskom potpisu, sastavljenom od prelata, bilo dopušteno suditi. Novi motu proprio uslijedio je nakon vatikanskih financijskih skandala za koje je sam Franjo odgovoran jer je zataškao vatikansku financijsku reformu.

Nadbiskup Carlo Maria Viganò u komentaru 1. svibnja primjećuje da nove norme promiču "tiransku centralizaciju moći", dok Franjo ostavlja dojam "demokracije", "kolegijalnosti" i "uključenosti laika".

Podvrgavajući prelate laičkom sudu kojeg imenuje Franjo i oviseći o njemu, on oduzima ovlasti drugim biskupima i okuplja ih u svojoj ruci, analizira Viganò.

Ovaj će mu potez omogućiti da kazni ili oslobodi "koga god hoće, osiguravajući podaništvo dvorjana i promičući kuriju laskavaca".

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsBhjyxzyoyd