Clicks2K

A tartótiszt

Pflaum
2
A tartótiszt (2013) magyar dokumentumfilm, 63 perc, 2013 (12) rendező: Varga Ágota forgatókönyvíró: Varga Ágota zeneszerző: Varga Ábel operatőr: Markert Károly, Velez Gyula munkatárs: Varga Botond …More
A tartótiszt (2013)

magyar dokumentumfilm, 63 perc, 2013 (12)

rendező: Varga Ágota
forgatókönyvíró: Varga Ágota
zeneszerző: Varga Ábel
operatőr: Markert Károly, Velez Gyula
munkatárs: Varga Botond
asszisztens: Szaniszló Mária
producer: Varga Ágota
szakértő: Zinner Tibor
hangmérnök: Faludi Sándor
gyártásvezető: Fabók István
vágó: Szalai Károly
fotó: Varga Norbert

szereplő:
Balás Béla
Reisz Péter Pál
Vincze József
Bara Erdélyi Oszkár
Bende Irén
Bokor László
Lókucza Sándor

A dokumentumfilm teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Először szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról, másrészt a szembesítés módszere, mint kendőzetlen párbeszéd új megvilágításba helyezi és még hitelesebb képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeiről és a végrehajtás módszereiről.
Főszereplője egy volt rendőrtiszt, "a tartótiszt", számtalan ügynök, hálózati személy beszervezője és tartója. Fő szakterülete az ?egyházi reakció? elleni harc.
Előbb a Komárom megyei Rendőr főkapitányságon teljesít szolgálatot, majd a 80-as évek közepén a fővárosba kerül, és országos szinten folytatja megkezdett tevékenységét egészen a rendszerváltásig, e terület egyik felelős irányítójaként, mint a Belügyminisztérium III/III-1-b alosztály vezetője alezredesi rangban.
A dokumentumfilmben saját életét tárja elénk, nagy hangsúlyt fektetve az évtizedeken keresztül végzett titkos feladatára, kezdve a belső motivációjától, szakmai fogások bemutatásán keresztül a film vége felé kiteljesedő utolsó összegzéséig. Miközben betekintünk a dossziéhalmazok sokasága közül kiemelt, végtelen mennyiségű jelentésekbe, az egykor szigorúan titkos iratokba.
A főhős szembesítése megfigyeltettjeivel - köztük ma plébános, egykor káplán; ma templomigazgató, egykor egyházi gimnáziumi igazgató; ma megyéspüspök, egykor plébános -, a felek közti beszélgetések érzékeny pontokat feszegetnek és rávilágítanak arra, a kérdés a mai napig sem rendeződött.
A film karakter és korrajz egyben, és annak a felismerése, hogy szavakkal le lehet zárni ugyan a múltat, de mélységeiben és igazán feldolgozni, abból okulni, ki-és megbeszélés, akár a fájdalmas szembesítés nélkül nem lehet.
Annaszu
sajnos véletlenül értem rossz helyen a képernyőhöz, még nem láttam a filmet, nincs véleményem, de nem tudom törölni a tetszést :/
Szabó_kárcsi
Köszönöm.