hr.news
73

FSSP: Nadbiskup u Dijonu tvrdi da se ništa nije dogodilo

Navodno je "puno nesporazuma" oko deložacije Svećeničkog bratstva sv. Petra (FSSP) iz Dijona u Francuskoj, nadbiskup Roland Minnerath tvrdio je skrivajući se iza anonimne izjave od 8. lipnja objavljene na Diocese-Dijon.com.

Međutim, Minnerath je nedvosmisleno naredio da se prekinu sve brojne aktivnosti Bratstva, poput kateheze, pokroviteljstva, izviđaštva i drugog apostolskog rada. Ono što je izgrađeno desetljećima, svest će se na puki misni raspored. Trenutno je preko 300 vjernika rečeno da odu za svim ostalim ... u svoje [dekadentne] župe Novus Ordo.

Izjava najavljuje da će neokonzervativni otac Christian Baud i drugi dijecezanski svećenici nastaviti slaviti liturgiju starog obreda u Dijonu. Baud je župnik Semur-en-Auxois, koji je udaljen 15 km od Flavigny-sur-Ozerain, gdje se nalazi benediktinski samostan staroga obreda i neokonzervativno međunarodno sjemenište Ars.

Nadbiskup ima drskosti "zahvaliti se" deložiranom Bratstvu na 23-godišnjoj službi, dodavši da će "činjenica da su vjernici sada povjereni dijecezanskim svećenicima samo ojačati njihovo zajedništvo s dijecezanskom Crkvom". Dijon je od 341 svećenika 1950. opao na 115 svećenika 2020. godine. Prošle godine održalo se jedno svećeničko ređenje. Minnerath implicira da vjerski svećenici - kojih ima 50 u nadbiskupiji Dijon - ugrožavaju "crkveno jedinstvo".

Minnerath čak izigrava trik Drugog Vatikana kukajući zbog "mnogih" pritužbi koje je primio, a koje su, prema njemu, "nažalost" indikativne za "duh odbijanja" "Saborske Crkve" [navodnici u izvorniku] "kao da je postojala druga Crkva". Međutim, Crkva je izgrađena na Kristu, a ne na neuspjelom pastoralnom saboru bez ikakve dogmatske važnosti.

#newsDgdueyhzbc