22:47
jamacor
34
The Crossing of the Pyrenees. Vägen till frihet över Pyrenéerna En dokumentärfilm regisserad av Arturo Méndiz, vinnare av 3 Goya Awards, en Golden Palm i Cannes, och nominerad till en Oscar. NYHETERMore
The Crossing of the Pyrenees.

Vägen till frihet över Pyrenéerna

En dokumentärfilm regisserad av Arturo Méndiz, vinnare av 3 Goya Awards, en Golden Palm i Cannes, och nominerad till en Oscar.

NYHETER2020-10-23

youtube.com/watch?v=nPsGbNsY_6U

År 1937, under det spanska inbördeskriget, tvingades den helige Josemaría att finna en flyktväg från den republikanska sidan till den nationalistiska sidan, för att kunna fortsätta det arbete som Gud hade anförtrott åt honom.

Under mer än ett år sedan krigets utbrott hade han med fara för sitt liv hållit sig gömd i Madrid. Efter att inte hitta någon annan flyktväg, bestämde han sig för att göra ett djärvt försök att korsa Pyrenéerna mot Andorra. Därifrån kunde han sedan ta sig i säkerhet i Frankrike, och vidare tillbaka till den andra sidan i den spanska konflikten.

"Vi skulle vilja skildra den helige Josemarías flykt hösten 1937. Vi vill sprida kunskap om denna händelse". Så säger Jordi Piferrer vid föreningen ” Asociación de Amigos del Camino de Pallerols de Rialb a Andorra” (Vänskapsföreningen för vägen mellan Pallerols av Rialb till Andorra), med anledning av den nya dokumentärfilmen ”Crossing of the Pyrenees”.

Dokumentärfilmen är regisserad av Arturo Méndiz, vinnare av 3 Goya Awards, en Golden Palm i Cannes, och som har sin film ”Timecode” nominerad för en Oscar.

Dokumentären vill skildra och följa i den helige Josemarías spår i externa och interna prövningar under hans flykt. Den vill visa hur det gick till när han fann "Rosen" i kyrkoruinen i Pallerols av Rialb, som en väsentlig händelse under sin resa. Denna händelse bekräftar att han verkligen söker uppfylla Guds vilja.

Den senare delen av dokumentären visar även resan ur ett fågelperspektiv, filmad från en helikopter. Vi följer vägen som flyktingarna tillryggalägger under fem dagar tills de slutligen når Andorra den 2 december 1937. Det är en vandring på 100 km över berg och floder.

Piferrer förklarar: "Vi är medvetna om att många människor över hela världen skulle vilja följa i den helige Josemarías fotspår och återuppleva hans flykt. Det är målet med dokumentären. Vi har också ett team av guider som är villiga att assistera grupper som önskar att vandra hans väg. Vi har redan haft tusentals människor som har besökt Pallerols."

"Under de senaste åren har många volontärer hjälpt till i vår förening. De har märkt ut rutter, renoverat byggnader längs vägen, spridit kännedom om vårt arbete, och skapat ett center för historisk forskning. De har även hjälpt till att återuppbygga kyrkan med intilliggande prästhus i Pallerols."

Regissören Arturo Mendiz tillägger: "I och med uppdraget att göra dokumentären, önskade jag fördjupa mina faktakunskaper. Detta för att kunna förmedla till tittarna de svårigheter som mötte dem som deltog i denna expedition."

När bildmaterialet inte var tillräckligt för att förmedla budskapet, tog regissören och producenten hjälp av en ung illustratör, Regina Insenser. Musikproducent var Luis Meseguer och fotografproducent var Joan Girbau. Medlemmar av Raier-Club i Lleida bidrog till skådespelarinsatser.

S:t Josemaría

Över Pyreneerna

opusdei.org/…maria-escriva-over-pyreneerna/

facebook

twitter

print

email

epub