hr.news
249

Sarah prigovara protiv "ideologa", "razdjelnika" koji su "od vraga"

Još prije nekoliko tjedana Franjo ga je obavijestio da želi prihvatiti njegovu ostavku, kardinal Robert Sarah izjavio je za IlFoglio.it (10. ožujka).

Odgovorio je da je sretan i zahvalan zbog Franjine odluke: "Često sam govorio: poslušnost Papi nije samo ljudska potreba, ona je sredstvo poslušnosti Kristu koji je apostola Petra i njegove nasljednike postavio na čelo Crkve". Naglasio je da se, unatoč tome što je neki novinar tvrdio da je to "glupost", nikada nije "usprotivio Papi".

Slavljenje mise prema Bogu za Saru je još uvijek bolja opcija: "Kad se svi okrenu prema Križu, izbjegavamo rizik licem u lice koji je previše ljudski i zatvoren u sebe."

Ideja da se svećenik i narod trebaju međusobno gledati rođena je tek u modernom kršćanstvu, objašnjava: "Drevnom je kršćanstvu to potpuno strano." Ako križ nije središte, liturgija se organizira "oko mikrofona".

Sarah upotrebljava snažne riječi protiv "nekih ideologa" koji su Katoličku crkvu postavili protiv Sabora: "Oni su razdjelnici; oni rade posao vraga", on prigovara. Međutim, izraz "Crkva Sabora" već je upotrijebio Pavao VI.

Sarah svoju budućnost vidi u Rimu. Želi pisati, govoriti, putovati i primati svećenike i vjernike.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsPrlhmxthin