Clicks306
charisma
1

A Vatikán elindítja az oktatási együttműködést az ENSZ-szel a fenntarthatóság és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében

Az új kezdeményezést közösen támogatja Ferenc pápa Globális Oktatási Paktuma és a Mission 4.7, egy tanácsadó csoport, amely az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak oktatási célkitűzéseit támogatja.
Az ENSZ korábbi főtitkára, Ban Ki-moon, Jeffrey Sachs közgazdász és az UNESCO főigazgatója is azok közé tartozik, akik a Vatikán-ENSZ együttműködés nem annyira nyilvános megnyitóján felszólaltak, melynek célja a világ oktatása a fenntartható életmódról, a nemek közötti egyenlőségről, valamint a béke és erőszakmentesség kultúrájáról.
A december 16-17. közötti Vatikán Ifjúsági Szimpózium, melynek házigazdája a Pápai Tudományos Akadémia, szolgál az együttműködés elindítására Ferenc pápa Global Compact on Education kezdeményezése - mely ösztönzi a mentalitás új humanizmuson alapuló globális változását - és a Misszió 4.7 között, amely az ENSZ által támogatott polgári és politikai vezetők tanácsadó csoportja azzal a céllal, hogy elérjék a (4.7 számú) oktatási célkitűzést az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai közül (angol rövidítése SDG).
A Vatikán állítása szerint a szimpózium különösen arra összpontosít, hogy szükséges az újfajta oktatás ösztönzése, „amely leküzdi a közöny jelenlegi globalizációját és a hulladék kultúráját.”
A fenntartható fejlesztési célok tizenhét, egymással összefüggő célból állnak, melyeket az ENSZ Közgyűlése állított össze, és sürgős cselekvésre szólítanak fel „egy mindenki számára jobb és fenntarthatóbb jövő elérése érdekében”. Az SDG-k 2015-ben készültek el, ugyanabban az évben, amikor Ferenc pápa közzétette a Laudato Si (A közös otthon gondozása) környezetvédelmi enciklikáját, fő szervezőjük pedig a Columbia Egyetem közgazdásza, Jeffrey Sachs, aki a népességszabályozás szószólója, a szocialista Bernie Sanders szövetségese.
A 4-es számú fenntartható fejlesztési cél a „minőségi oktatásra” törekszik, ezen belül a 4.7. célkitűzés célja, hogy „minden tanuló elsajátíthassa a fenntartható fejlődés elősegítéséhez szükséges ismereteket és készségeket, egyebek mellett a fenntartható fejlődésre és a fenntartható életmódra való neveléssel, az emberi jogokról és a nemek közötti egyenlőségről szóló oktatással, a béke és erőszakmentesség kultúrájának, valamint a globális állampolgárságnak a népszerűsítésével, illetve a kulturális sokféleségnek és a kultúra fenntartható fejlődést támogató szerepének megbecsülésével.”
A már ötödik éve megrendezett Vatikáni Ifjúsági Szimpózium mindig is arra szolgált, hogy támogassák a SDG-ket, még ha a 3.7 és 5.6 célok közé tartoznak a „szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatások” – ezek az ENSZ kódszavak az abortuszra és a fogamzásgátlásra.
A szimpóziumokat, beleértve a jelenlegit is, a Vatikán és a Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózat (SDSN) ifjúsági tagozata közösen szervezi meg – ez egy olyan szervezet, melyet szintén Sachs irányít, és melyet részben a fogamzásgátlást és a nemek közötti egyenlőség elméletét támogató Bill és Melinda Gates Alapítvány finanszíroz (2016-ban 1 millió dollárt adtak ennek a szervezetnek).
Ban Ki-moon, aki 2007 és 2016 között az ENSZ főtitkára volt, a Mission 4.7 tanácsadó csoport védnöke Audrey Azoulay UNESCO főigazgatóval együtt, aki a „nemek közötti egyenlőség” és az LMBT-jogok támogatásáról ismert. Azoulay szintét részt vett Ferenc globális oktatási paktumának októberi újraindításán is.
A Mission 4.7 négy társelnöke között van Sachs és a Pápai Tudományos Akadémia kancellárja, Marcelo Sánchez Sorondo püspök. A „magas szintű tanácsadó csoport” tagjai közé tartozik Jack Ma, az Alibaba Csoport alapítója, a több milliárd dolláros kínai multi, Kína online kiskereskedelmi óriása, amely megfelel az ottani Amazonnak, és Jennifer Gross, a Blue Chip Alapítvány alapítója, melynek célja, hogy felszámolja a szegénységet azáltal, hogy az emberek elérjék az önellátást. Más tagok mellett megtalálhatók a Scholas Occurrentes vezetői, akik oktatási programot hoznak létre a kultúrák találkozására, és amit Ferenc pápa is támogat.
Pápai videó üzenet
A december 16-án küldött videó üzenetében Ferenc megköszönte a szimpózium résztvevőinek, hogy összegyűltek, különösen a COVID miatti „szenvedés évében” annak reményében, hogy ellensúlyozzák a „gyűlölet, a megosztottság és a tudatlanság impulzusait” a „társadalmi igazságosságon és a kölcsönös szereteten alapuló oktatási lehetőségek új hulláma által.”
A pápa hozzátette, hogy egy olyan időszakban, amikor ”a globális oktatási paktum leállt”, ő „örömmel látja, hogy a kormányok újra elkötelezték magukat, hogy ezeket az elképzeléseket átültetik a gyakorlatba az Agenda 2030 és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok adoptálásával, szinergiában a Globális Oktatási Paktummal.”
Dicsérte az ENSZ szerepét és hozzájárulását, hogy „egyedülálló lehetőséget” kínáljon egy „újfajta új oktatás” létrehozására, és idézte Szent VI. Pál 1965-ös elismerő üzenetét az ENSZ részére, melyben magasztalta az intézményt, hogy „megtanította az embereknek a békét”.
Az új együttműködéssel kapcsolatban a pápa reményét fejezte ki, hogy a Katolikus Egyház és a Mission 4.7 együtt fog működni „a szeretet, a szépség és az egység civilizációja érdekében”, és kérte, hogy ne feledkezzenek meg az idősekről, „akik a legmeghatározóbb emberi értékek hordozói.”
Ban Ki-moon a résztvevőknek küldött üzenetében azt mondta, hogy „büszke arra, hogy elindította” a Mission 4.7-et, amely szerint ez „létfontosságú kezdeményezés, hogy támogassa az összes tanulót, hogy megszerezzék az értékeket, a tudást, és a készségeket a globális polgárság és a fenntartható fejlődés előmozdítása érdekében.”
Egy fiatal résztvevő Kimi Waite, a társadalmi igazságosság oktatója és felfedezője, azt mondta, hogy „izgatott a lehetőség miatt, hogy részt vegyen” a vatikáni szimpóziumon és hogy tanuljon a Mission 4.7-ről az UNESCO és az SDSN képviselői által. A küldetés, ahogy tweetelte, „emlékeztet bennünket arra, hogy az oktatás nem elszigetelt globális cél, hanem eszköz ahhoz, hogy elérjék az összes többi SDG-t! Kulcs a változáshoz és a globális fenntarthatósághoz.”
Waite hangoztatta azokat a megjegyzéseket, melyeket Azoulay is tweetelt, hogy az UNESCO „prioritásként rangsorolja a 4.7 célkitűzést emlékeztetőül, hogy az oktatás nem csak a cél önmagában. Ez egyben azt is jelenti, hogy eszköz minden más #SDG eléréséhez, a változás kiváltója.”
Sánchez püspök a múltban azzal védte meg az olyan abortuszpárti személyekkel való együttműködést, mint Sachs, hogy nem fejeznek ki ilyen véleményeket az ilyen eseményekkel való összefüggésben, és azt mondta, hogy „nagyon boldogan együttműködik” a Mission 4.7-tel, „különösen a pápa eme fontos beszéde után, amely elismeri a globális és egyetemes oktatás helyreállításának szükségességét.”

A cikk forrása:
Vatican Launches Education Collaboration with UN to Promote Sustainability and Gender Equality| National Catholic Register (ncregister.com)
Mennyország, Mennyország
"Hamarosan lesznek olyan papjaink, akik a szociális munkások szerepére süllyednek és a hit üzenete pedig politikai látásmódra redukálódik." /Joseph Ratzinger/