hu.news
557

Ferenc pápa bevallotta: Az élet tele van ellentmondásokkal

Amikor Ferenc pápa az argentin jezsuiták provinciálisa volt, másoktól, különösen a testvérektől kért információkat, hogy eldönthesse, felvesznek-e jelölteket a papságra.

December 4-én a görög jezsuitákhoz szólva (átirat: LaCiviltaCattolica.com, december 16.), megemlékezett egy különösen jó, intelligens és szimpatikus növendékről, de a testvérek azt mondták: "Legyél óvatos, küldd el egy kicsit dolgozni a felszentelés előtt". Ferenc pápa szerint "átláttak a szitán".

A szokásos fekete-fehér sémáját követve Ferenc pápa azt mondta, hogy a papok "néha elvontak", míg a testvérek gyakorlatiasak, és jól megértik a konfliktusokat és a nehézségeket.

Pedro Arrupe jezsuita generálisról (1907-1991), aki a Jézus Társaságát a példátlan dekadencia állapotába vezette, Ferenc pápa azt mondta, hogy "megújította a Társaság lelkiségét és hagyta, hogy az gyarapodjon".

Néhány mondattal később Ferenc pápa elismerte, hogy amikor ő belépett a noviciátusba, 33.000 jezsuita volt, most pedig nagyjából csak a fele: "És tovább fogunk fogyni".

A pápa rövidre zárja, hogy "ha nem jönnek a hivatások, az nem rajtunk múlik" - mintha a jezsuiták házi dekadenciája nem lenne hatással a hivatásokra.

"Egy jezsuita életének végéről" szólva Ferenc pápa azt mondta, hogy számára az idős kor azt jelenti, hogy "tele van munkával, és talán fáradtan, tele ellentmondásokkal, de mosolyog, azzal az örömmel, hogy elvégezte a munkáját".

Ferenc pápa számára egy idős jezsuita, aki továbbra is dolgozik és "ellentmondásokat szenved", de nem veszíti el a mosolyát, "a remény éneke".

Felidéz egy szentimentális filmet, amelyet gyerekkorában szeretett: A katona visszatér. Egy katona hazajött fáradtan, sebesülten, de mosolyogva, hogy otthon van, és hogy teljesítette a kötelességét.

Végül Ferenc pápa az Isten Országának logikáját "az ellentmondás logikájaként" határozza meg - miközben a valóságban ez az Ördög Országának definíciója.

#newsFtmeuuyxjs