ro.news
40

„Reforma” curiei a lui Francisc s-a încheiat

Francisc a publicat în sfârșit Praedicate Evangelium (PE), Constituția Apostolică despre Curia Romană (250 de articole).

Deoarece Credința nu este importantă pentru Francisc, Dicasterul Vatican nu va mai fi Congregația pentru Doctrina Credinței așa cum ar trebui să fie, ci un „Dicasteriu pentru Evanghelizare”, care va fi prezidat de Francisc.

Este creat din Propaganda Fidei (Cardinal Tagle) și Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare (Arhiepiscopul Fisichella). Pentru a provoca conflicte, Tagle și Fisichella vor deveni amândoi pro-prefecți, dar prioritate i se acordă lui Fisichella.

Congregația pentru Doctrina Credinței, retrogradată, va absorbi Comisia pentru Protecția Minorilor.

Cel mai important: Secretariatul de Stat rămâne central.

Elemosineria Apostolica va deveni „Departamentul pentru Caritate.”

Consiliul Pontifical pentru Cultură și Congregația pentru Educație Catolică sunt fuzionate.

Potrivit PE, clericii și religioșîi din Curia Romană sunt numiți doar pentru cinci ani, și pot fi realeși pentru un al doilea mandat de cinci ani – o regulă care cu siguranță vă fi folosită selectiv.

Dicasterul pentru Liturghie are acum rolul de a „promova sfânta liturghie conform reînnoirii întreprinse de Conciliul Vatican II”. Se va ocupa și de reglementarea și disciplina privind „forma extraordinară a Ritului Roman”. Termenul lui Benedict a revenit la 8 luni după ce Traditionis Custodes a spus că Novus Ordo era „forma unică” a ritului roman.

Imagine: © Mazur/cbcew.org.uk, CC BY-NC-ND, #newsFpjzqhdwpd