hr.news
135

Hoće li Novell smisliti nešto ludo?

Bivši biskup Solsone, Xavier Novell bio je "najžešći biskup" u Kataloniji u posljednje vrijeme, a ujedno jedan od najodanijih španjolskih biskupa, kako piše GerminansGerminabit.Blogspot.com (19. rujna).

Blog opisuje Novell kao "čovjeka vjere" s "ogromnom snagom privlačenja" koji je "udiše vjeru iz svake pore", dok "[Franjina] Crkva udiše nevjeru iz svake pore".

Za razliku od Novella, većina španjolskih biskupa su funkcioneri, nitko od njih ne očekuje više, a najmanje Franjo, blog objašnjava priznajući da je Novellovu vjeru njegova nacionalistička katalonska vjera kontaminirala do te mjere da se na katalonskom festivalu La Patum u Bergi odjenuo u vraga.

Novelllova navodna muza, Silvia Caballol, mogla bi se suočiti s izbacivanjem iz koledža psihologa zbog afektivnog odnosa s Novelllom "dok je bio njezin pacijent", piše ReligionDigital.org (19. rujna).

Nadalje, Silvijin bivši muslimanski suprug kaže da mu je Crkva oduzela skrbništvo nad njihovo troje djece jer je njihov brak raskinut na crkvenim sudovima u Solsoni kad je Silvia već poznavala Novella. Silvija je prethodno zatražila od biskupije Solsona odobrenje za udaju za muslimana "pod pritiskom svoje majke, vrlo religiozne žene".

Međutim, Franjina crkva ne uzima u obzir nerazrješive sakramentalne brakove, a još manje ne-sakramentalne brakove.

Novell navodno traži zaposlenje, no poslodavci mu okreću leđa zbog straha od medija. Stoga se biskupi plaše da bi se Novell mogao slomiti pa čak i "smisliti nešto ludo".

#newsEibxkrngmf