Clicks118
hr.news

Egipat: Redovnik pogubljen zbog ubojstva

Egipatske vlasti pogubile su u nedjelju raspopljenog koptskog redovnika Isaiaha (Wael Saad Theodore). Metoda smaknuća u Egiptu je obično vješanjem.

Isaiah je bio osuđen 2019. godine za ubojstvo biskupa Epifanija (+64) u srpnju 2018. godine, opata uspješnog Velikog samostana sv. Macariusa, sjeverno od Kaira. U samostanu boravi 150 redovnika. Epifanije, školovani liječnik, ubijen je željeznom šipkom.

Osuđenik je jedan od šest redovnika koji su se konstantno sukobljavali s Epifanijem, uključujući nepoštivanje njegovih naredbi poput napuštanja samostana bez dopuštenja.

Nakon uhićenja, Isaiah je ostao bez očevida gotovo mjesec dana. Njegovo priznanje bilo je okaljano mučenjem, uključujući 22-satno ispitivanje. Isaiah ih je odbio pred sucem.

U žalbenom je postupku podržana smrtna kazna. Najviša egipatska sunitska muslimanska vlast odobrila je smrtnu kaznu.

Obitelj redovnika potvrdila je za Amnesty International da se pogubljenje dogodilo u zoru. Rodbina nije unaprijed obaviještena.

Još jedan redovnik, Philotheos (Raymond Rasmi Mansour) također je osuđen na smrt zbog pomaganja Isaiahu u izvršenju zločina. Ova je kazna kasnije promijenjena u doživotnu robiju.

Slika: © Ian McKellar, CC BY-SA, #newsCobhiplrle