charisma
339

A WHO abortusz-irányelveit abortusz aktivisták írták és finanszírozták

NEW YORK, június 3. (C-Fam) Az év elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan irányelveket tett közzé, amelyek a terhesség minden szakaszában legális, igény szerinti abortuszt követelnek, és korlátozzák az orvosok lehetőségét, hogy lelkiismereti alapon tiltakozzanak. Egy új elemzés rámutat az abortuszcsoportok befolyására a dokumentum elkészítésében.

A strasbourgi székhelyű Európai Jogi és Igazságügyi Központ (ECLJ) által készített elemzés szerint a WHO által az iránymutatás kidolgozásához felkért 121 szakértő közül több mint 80-an abortusz aktivisták voltak vagy az abortuszt támogató csoportok fizették őket.

A WHO-n belül a szerzők közül sokan korábban olyan abortuszt támogató csoportoknak dolgoztak, mint az Ipas, a Népesedési Tanács, a Reproduktív Jogok Központja és a Nemzetközi Planned Parenthood Szövetség.

Az iránymutatás elkészítésével és felülvizsgálatával megbízott munkacsoportok mindegyikében a többség hasonló „aktivista profillal” rendelkezett, sokan közülük olyan abortuszpárti finanszírozási forrásoktól kaptak fizetést, mint például a Susan Thompson Buffett Alapítvány. Ez az alapítvány több tízmillió dollárral támogatja a WHO Emberi Reprodukciós Programját (HRP) is, amely kiadta az abortusz-irányelvet, és együttműködik más ENSZ-ügynökségekkel, mint az UNFPA és az UNICEF.

Dr. Grégor Puppinck az ENSZ genfi nagyköveteinek írt levelében azt mondta: „Ezeknek az aktivistáknak a masszív jelenléte megmagyarázza, hogy az iránymutatás miért tükrözi teljes mértékben az abortusz népszerűsítésén világszerte dolgozó nagy magáncsoportok követeléseit.”

Az ECLJ korábbi munkája hasonló kapcsolatokat tárt fel az abortuszt támogató csoportok és az ENSZ emberi jogi mechanizmusainak szakértői, köztük a különleges jelentéstevők és a szerződéses testületek tagjai között.

A WHO-hoz hasonlóan ezek a szakértők is egyre inkább túllépik mandátumukat, amikor olyan ellentmondásos kérdéseket támogatnak, mint az abortusz mint emberi jog, valamint a szexuális irányultság és a nemi identitás alapján fennálló különleges jogok.

Puppinck levele rámutat, hogy a WHO iránymutatásának nincs jogi felhatalmazása, mivel azt a WHO hivatalosan soha nem fogadta el - és ellentmondásos tartalma miatt nem is valószínű, hogy ilyen jóváhagyást kapna.
Megjegyzi továbbá, hogy az iránymutatás nem tudományos alaposságú. Az ajánlások 37 százalékát nem támasztják alá tanulmányok eredményei, több ajánlás tisztán politikai, és egyáltalán nem orvosi vagy tudományos jellegű, mint például az az ajánlás, hogy „terhes nők” helyett „terhes személyekre” kell hivatkozni.

Amellett, hogy a WHO olyan álláspontot képvisel az abortuszról, amelyet az ENSZ-tagországok nem támogatnak konszenzussal, a korábbi elfogadott álláspontokat, például az 1994-es Nemzetközi Népesedési és Fejlesztési Konferencián tett kötelezettségvállalást „az abortusz igénybevételének csökkentése” és „megfelelő intézkedések meghozatala, hogy elősegítsék az abortusz elkerülését nőknél”, teljesen figyelmen kívül hagyja. Ehelyett a WHO iránymutatása azt sugallja, hogy az abortusz elkerülhetetlen, és azt legálisan és „biztonságosan” kell elvégezni, hogy megelőzzük a „nem biztonságos” eljárásokból eredő sérüléseket és haláleseteket.

A közelmúltban a Political Network for Values által Budapesten tartott transzatlanti csúcstalálkozón Puppinck arról beszélt, hogy a finanszírozók egy kis csoportjának milyen befolyása van a globális politika alakítására: „A nemzetközi intézmények globális hatalommal rendelkeznek, de keresik a pénzt, míg a nagy alapítványok pénzzel rendelkeznek, de globális hatalomra törekszenek.”

Különösen a Buffett Alapítvány az abortusz egyik vezető finanszírozója mind az Egyesült Államokban, mind a tengerentúlon - a Capital Research Center szerint 2000 és 2018 között 4 milliárd dollárt költött abortuszra.

Az ECLJ hamarosan közzéteszi az eredményeiről szóló teljes jelentést.
Az eredeti cikk angol nyelven