Clicks94
ms.news

Francis: Secara Langsungnya, Jesus Bukannya “Tuhan”

Atheis berbangsa Itali dan aktivis anti-Gereja Eugenio Scalfari, seorang wartawan yang sangat dipercayai Pope Francis dan whom kerap berinteraksi dalam sesi temuramah, menulis dalam La Repubblica (9hb Oktober) hingga yang seterusnya,

“Mereka yang mempunyai peluang, seperti apa yang diperkatakan saya pada bebrapa kali yang lalu, untuk bertemu dengannya [= Francis] dan bercakap dengannya dengan pengetahuan kebudayaan yang mendalam dan penuh keyakinan olehnya, tahu bahawaPope Francis menganggap Christ sebagai Jesus dari Nazareth, seorang jejaka, tetapi bukan Tuhan kelahiran semula. Setelah lahir semula, Jesus berhenti menjadi Tuhan dan menjadi seorang lelaki, jejaka yang biasa sehingga kematiannya di atas salib.

Dan,

Apabila saya berbincang tentang tiga frasa ini, Pope Francis memberitahu saya: "Mereka adalah bukti yang kukuh bahawa Jesus, anak kelahiran Nazareth, setelah menjadi seorang lelaki biasa, mahupun Dia lelaki yang bernilai murni dan berkelainan, secara langsungnya, Dia bukan Tuhan."

Ini dapat menjelaskan dengan fakta yang menunjukkan bahawa Francis tidak rela melutut atau tunduk di bawah sakramen Berbelasan.

Pada Mac 2018, Francis memberitahu Sclafari bahawa “tiada neraka yang wujud”. Kata-kata ini tidak pernah dinafikan oleh pihak Vatican.

#newsKedhzmazsl