Clicks30
ro.news

Summorum Pontificum: Francisc se joacă cu focul

Motu Proprio Summorum Pontificum care a eliberat liturghia romană este atacat de forțele reacționare care vor să-l abroge sau să-l diminueze.

Paix-Liturgique.org (31 mai) prezice că în viitor ne vom putea afla într-o situație similară cu cea care a predominat în anii postconciliari, „deși în condiții mai proaste pentru Biserică ca instituție”. Pagina web subliniază, de asemenea, că, în 2021, catolicii ritului roman sunt numeroși, tineri, convinși și de succes.

Astăzi, Biserica Novus Ordo nu are nimic în comun cu structura solidă care a fost în primele decenii după sinod, Paix-Liturgique.org scrie: „A fost stoarsă de ultima picătură de sânge în termeni de preoți, religioși și seminariști” și „Catolicii practicanți îmbătrânesc din ce în ce mai mult."

Mai mult, eparhiile nu au finanțe, iar măsurile recente Covid au făcut că, în plus, aproximativ 30% dintre credincioși să dispară, „catolicismul a dispărut practic de pe piața publică.”

Paix-Liturgique.org amintește de ceea ce s-a întâmplat în 1969, când Pavel al VI-lea a încercat să „interzică” Liturghia tradițională latină, „s-au continuat săvârșirea Liturghiilor tridentine de parcă nu ar fi fost nicio problemă”. Amenințări, obstacole și chiar persecuții din partea Vaticanului și a episcopilor nu au funcționat: „Preoții și enoriașii au continuat să facă„ ceea ce a făcut întotdeauna Biserica ”, așa cum arăta arhiepiscopul Lefebvre."

Cu alte cuvinte: Francisc este pe cale să înceapă o luptă care se va întoarce împotriva lui.

Imagine: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsIfqjdwhzpf