Clicks72
nl.news

Vaticaan: Grote hervormingen - weinig resultaten

De hervormingen van de Raad van Kardinalen van Paus Franciscus hebben weinig concrete resultaten opgeleverd volgens Marco Tosatti op La Nuova Bussola Quotidiana. Tosatti vernoemt de nieuwe 'Dicasterie voor Leken, Familie en Leven'. Het was de bedoeling de drie pontificale raden voor leken, voor de familie en voor het leven te verenigen. In werkelijkheid blijven deze raden zoals gebruikelijk aan het werk. Het dicasterie heeft nog steeds geen secretaris of onderecretaris, hoewel deze fundamenteel zijn voor het functioneren ervan.

De situatie is vergelijkbaar met de nieuwe "Dicasterie voor Integrale Menselijke Ontwikkeling", die vier raden verenigde: Justitie en Vrede, Zorg voor Migranten, Hulpverlening aan Gezondheidswerkers en Cor Unum. Er is een secretaris en een onderecretaris benoemd, maar de oude kantoren werken als voorheen. Het is niet duidelijk wat de dicasterie moet doen.

Het Vaticaanse "Secretariaat voor de economie" kende een soortgelijk lot. In 2014 gaf Paus Franciscus het heel wat macht. Maar langzaam werd het gereduceerd tot een simpele, toezichthoudende autoriteit zonder invloed over hoe het geld wordt besteed.

Afbeelding: © Giorgos~, Flickr, CC BY-NC-ND, #newsFhmlqsqyyp