Clicks20
sl.news

Dvanajstletni zapor za argentinskega ustanovitelja

Oče Rubén Rosa Torino, star 67 let, ustanovitelj kontemplativnega Hermanos Discípulos de Jesús de San Juan Bautista (Bratje učenci Jezusa sv. Janeza Krstnika) v Salti v Argentini, je bil 8. julija obsojen na 12 let zapora.

Obsojen je bil zaradi hude spolne zlorabe Yairja Gyurkovitza (starega 25 let) in Valerije Zarze (stare 47 let), njegove osebne asistentke, pa tudi spolne zlorabe Jonatana Alustize (starega 26 let), vsi trije so nekdanji člani njegove skupnosti.

Zlorabe so se zgodile v letih 2005 in 2013. Tožilec je zahteval zaporno kazen kar 22 let, obramba pa za oprostilno sodbo. Gyurkovitz je na sodišču povedal, da je v skupnost vstopil leta 2010 ko mu je bilo 14 let, oče Felipe (Nicolás Parma) pa ga je leta 2012 homoseksualno zlorabil. Leta 2014 je Gyurkovitz o tem obvestil Roso. Rosa ga je prosil za odpuščanje in postal njegov duhovni vodnik.

Kasneje ga je Rosa začela prositi, naj pred njim spusti hlače, da bi mu tako omogočil prepričati se, ali trpi za varikokelo, boleznijo mod. Gyurkovitz je dejal, da se je sprva zelo sramoval, potem pa je dotikanje "postalo naravno", saj je Rosi "zaupal". Nenavadno je, da je zatrdil, da je spoznal, da gre za zlorabe šele takrat, ko je spoznal nekdanjega člana, ki je vložil pritožbe zoper skupnost.

Po izreku obsodbe je bil Rosa, ki je bila od leta 2016 zaradi zdravstvenih razlogov v hišnem priporu v domu upokojencev, aretiran in premeščena v ambulanto zapora Villa las Rosas v Salti.

Po mnenju psihologa, ki ga je ocenil, je Rosa nadpovprečno inteligenten, ima dvojno osebnost in psihopatske in histrionične lastnosti, s servilnim in prevladujočim profilom.

Vatikan je junija 2019 zatrl Hermanos Discípulos de Jesús. Rosa je skupino ustanovil leta 1986. Imela je 19 podružnic v Argentini, Mehiki, Čilu, Španiji in Palestini.

#newsFioxdaicnf