Clicks6
ms.news

Adakah Francis Hanya Menugaskan Komuniti Yang Berkhidmat Untuk Benedict XVI?

Memores Domini, sebuah kumpulan lelaki dan wanita berkonsekrat telah dipertugaskan oleh Francis,tulis MessaInLatino.it (26 Jun) dengan merujuk kepada “sumber dalaman.”

Memores tersebut dikeluarkan oleh Comunione e Liberazione (CL), sebuah Perbadanan Pergerakan. Itali yang diasaskan oleh Monsignor Luigi Giussani (+2005). Ia secara khususnya berhubungan terus dengan Kardinal Ratzinger.

Akan tetapi, sejak Francis dipilih, CL mula menyokong posisi yang mungkin dibenci olehnya sehari sebelumnya. Pemimpinnya, Father Bangsa Sepanyol, Julián Carrón, 70 tahun, menjadi peminat Francis.

Nampaknya Carrón telah masuk ke dalam konflik dengan kebanyakan daripada Memores kekal dengan autonomi biasa mereka.

Mereka meminta pertolongan daripada Rome tetapi sebaliknya meletaknya di bawah asuhan Dicastery for the Laity yang di bawah kepimpinan Kardinal Farrell. Farrell, seorang bekas Legionary of Christ, terhutang budi kariernya terhadap Kardinal Theodore McCarrick.

MessaInLatino.it dapat mengenal pasti bahawa Jesuit Father Gianfranco Ghirlanda, (berumur 77 tahun), seorang bekas pembantu kepada Legionaries of Christ, sebagai petugasnya.

Turut dilaporkan bahawa terdapat desas-desus mengenai rancangan Francis yang bakal menjadikan Carrón kepada archbishop dan menggantikannya tempatnya di CL dengan orang yang sejenis pemikiran.

Sekumpulan daripada Memores wanita telah berkhidmat di bawah Benedict XVI dahulu sebagai pope pertama dan kini beliau dalam kehidupan bersara beliau.

#newsTgaaeucquc