hr.news
94

Još jedan Franjin favorit u nevoljama

Cristián Roncagliolo (52), pomoćni biskup Santiaga u Čileu, najavio je da je 5. svibnja otišao u Španjolsku kako bi na nekoliko mjeseci započeo oporavak.

Roncagliolo je bio generalni vikar antikatoličkog kardinala Aósa (77). Svećenik je za LaTercera.com (12. svibnja) rekao da je 2019. godine pratio ženu tužiteljicu koja je podnijela optužbe protiv Roncagliola i drugih svećenika zbog "činova seksualne prirode". Roncagliolo je zanijekao da su se dogodili ti navodni događaji. 2020. godine zaprimljena je još jedna pritužba. Obje su pritužbe vjerojatno bile lažne.

Prije nekoliko godina Roncagliolo je obolio od raka. U svom priopćenju rekao je da prolazi kroz "duhovno, psihičko i fizičko ozdravljenje" te da pati od "sve veće labilnosti karaktera, nesanice, gubitka pamćenja i propadanja". U veljači 2022. godine pojavili su se simptomi izgaranja.

U svibnju 2007. godine Roncagliolo je sudjelovao na Petoj biskupskoj konferenciji Latinske Amerike u Aparecidi gdje je blisko surađivao s kardinalom Bergogliom koji je imao istaknutu ulogu na konferenciji.

#newsZysyrgvpbp