Clicks440
hr.news

Kardinal Fatime nameće pričest u ruku - čineći budalu od sebe

Kardinal Fatime u Portugalu, António Marto (73) bezobzirno je odbio peticiju 500 ljudi koji su tražili da pravilno prime pričest [na jezik] unatoč koronavirusu.

Marto je od sebe napravio budalu tvrdivši za PontoSJ.pt (29. svibnja) da je "Isus rekao: 'uzmi i jedi' - uzmi; nije rekao 'otvori usta'". Međutim, Isus je to rekao svojim apostolima, a ne vjernicima, koji od njih primaju sveti sakrament.

Za Marta 500 uvjerenih katolika ne predstavlja "vrlo značajnu" stvarnost u Crkvi i njegovoj sekulariziranoj zemlji. On žali što vjernici dovode u pitanje "biskupovu vlastitu vjeru", iako je ta vjera prečesto upitna.

U svojoj averziji prema pravilnom primanju pričesti, Marto također izmišlja samozadovoljavajući argumento da u ustima postoji "toliko prljavštine" - previdjevši da je to također "argument" protiv pričesti u ruku, koja na kraju opet završava u ustima.

Peticija tvrdi da nezakonita zabrana pričesti na jeziku "ozbiljno narušava norme Katoličke crkve [koja je postala papirnati tigar] i protivi se poštovanju zbog Euharistije."

Slika: António Marto, © wikicommons, CC BY-SA, #newsIevyfcvyls