hu.news
390

A Máltai Lovagrend és Tomasi bíboros elleni indulatos levelek

A Máltai Lovagrend legtöbb nemzeti egyesületének elnöke augusztus 12-én Ferenc pápának írt levelében panaszt tett Tomasi bíboros még meg nem valósult reformtervei miatt.

Tomasi szerint a renddel kapcsolatos felelősséget a laikus tagokról a 36 keresztény lovagra kellene átruházni, akik tisztasági, szegénységi és engedelmességi fogadalmat tettek.

A levél a német katolikusellenes csoportot és szövetségeseit képviseli Belgiumból, Angliából, Franciaországból, Hongkongból, Magyarországról, Libanonból, Hollandiából, a Fülöp-szigetekről, Portugáliából, Skandináviából, Szingapúrból, Spanyolországból.

Az érzelmekre hatva fenyegetőznek azzal, hogy ezek "jelentős károkat" okozhatnak a szegények, betegek és [tömeges] bevándorlók javára végzett karitatív tevékenységeknek.

Ezzel próbálják rossz fényben feltüntetni Tomasit és Gianfranco Ghirlanda bíborost, aki szintén a rend jelenlegi vezetése által elutasított reformok megalkotói között volt.

A terveket ellenző második levelet az 1999-ben alapított Kormányzótanács tagjai írták, akik a reformot "a keresztény vezetés visszatérésének" nevezik.

A LaNuovaBq.it beszámolója szerint a második levél mögött is a katolikusellenes német csoport áll. Indulatukat az véltotta ki, hogy Tomasi hajlandó lenne visszaállítani a rend vallásos jellegét.

Kép: © Giorgio Minguzzi, CC BY-SA, #newsHvwmookzse