Clicks3
ms.news

Hujah Yang Salah: Kardinal Napier “Konservatif” Mmpertahankan Communion Tangan

Pemimpin golongan Pro-lifer Abby Johnson, seorang ibu kepada lapan anak, mengatakan dalam suatu konfrens yang bertarikh 21hb Julai dalam LifeSiteNews.com, mengenai fakta bahawa Communion tangan telah membawa kepada kekurangan pegangan dalam transubstansiasi.

Kardinal Durban, Wilfrid Napier, Africa Selatan, menolak penilaiannya dalam Twitter.com (29hb Julai) sebagai "pemikiran yang sangat berbahaya.”

“Pastinya, fakta yang tangan letak dalam pembelasan, mestilah memberikan tangan tersebut makna yang istimewa dan berkepentingan,” katanya. Ini adalah benar tetapi tersesat poin utamanya.

Sambungnya, “Apa yang mungkin menjadi tidak berkaitan kemudian dalam sentuhan yang penuh rendah hati dengan mencawan tangan seseorang dengan mengalu-alukan ‘hadiah untuk kehidupan’?” Realiti suci di sebalik Communion tangan telah menjawab soalan ini.

Napier percaya bahawa Kepercayaanlah yang menentukan tahap penghormatan dalam mod penerimaan yang dijalankan dan bukan sebaliknya- walaupun faktanya Communion dalam tangan tidak diberi tanpa partikel jatuh atas permukaan lantai yang tidak boleh dialihkan "dengan kepercayaan."

Oleh itu, dalam kes Communion dalam tangan, the lex credendi (Kepercayaan Dalam Eukharis) alah berkontradiksi, daripada lex orandi (Liturgi termasuk Communion dalam tangan).

Gambar: Wilfrid Napier, © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsQvzwobvxtd