Clicks158
charisma

Gyors kérdés-felelet a Muszlim Testvériségről (2011)

Mi is ez a Muszlim Testvériség?
Egyiptom bajban van, és a „Muszlim Testvériség” (MT) részt akar venni a jövőbeli politikai újjászervezésben. Mi is ez a Muszlim Testvériség? A Kolumbusz Lovagok mohamedán változata?
Nem egészen. Íme egy gyors kérdés-felelet az MT-ről:

Mi a Muszlim Testvériség?
A Muzulmán Testvérek Társasága vagy „A Testvériség” (الإخوان Al-Ikhwān) egy iszlám nemzetközi mozgalom és a legnagyobb politikai ellenzéki szervezet számos arab államban. A csoport a világ legrégebbi és legbefolyásosabb iszlám politikai csoportja.

Mikor és hol alapították (ha egyáltalán)?
1928-ban alapította Egyiptomban Hassan al-Banna iszlám tudós és szúfi tanító.

Mi a célja a Muszlim Testvériségnek?
A Testvériség kinyilvánított célja, hogy a Koránt és a Szunnát „a muszlim család, az egyén, a közösség... és az állam életének... egyedüli hivatkozási pontjaként... rendezze”.

Ők "békés muszlimok"?
A mozgalom 1928-as kezdete óta hivatalosan ellenzi az erőszakos eszközöket céljai eléréséhez. Gyakran nevezik „konzervatívnak, de erőszakmentesnek”. A Testvériség nyilvánosan elítélte az USA elleni 9-11-es támadásokat. Az erőszakmentességgel kapcsolatban azonban nem következetesek. Támogatták az erőszakot a palesztin konfliktusban és ismét Szíriában, ahol a szekularizmus teret hódított.

Mi a helyzet Egyiptomban a Muszlim Testvériséggel?
A Muszlim Testvériséget hivatalosan betiltották Egyiptomban, és tagjait letartóztatták abban való részvételük miatt. A tiltás elkerülése érdekében a támogatók függetlenként indulnak a választásokon. A jelenlegi felfordulás miatt az MB most az elismerést szorgalmazza.

Mi a Muszlim Testvériség jelenlegi programja?
A mozgalom egyik szellemi vezetője Sayyid Qutb. Qutb volt a Mérföldkövek című könyv szerzője, amely az iszlám helyreállítására szólított fel a saría visszaállításával, valamint „a fizikai erő és a dzsihád felhasználásával a Dzsahili rendszer szervezeteinek és hatóságainak felszámolására, amely szerinte az egész muszlim világra kiterjedt.
A könyvből az is kiderül, hogy Qutb már nem a Testvériség eszméit vallotta, és közelebb állt a Hizb ut-Tahrir eszméihez, amire a könyv bevezetője és dedikációja is következtet”.

Az MB-nek köze van bármilyen terrorista tevékenységhez?
Közvetlenül nem. Egyetemi tanulmányai során Oszama bin Laden azt állította, hogy több, a Muszlim Testvériséghez erősen kötődő professzor, köztük Sayyid Qutb és testvére, Muhammad Qutb vallási és politikai eszméi is hatással voltak rá.
Ennek ellenére az Al-Kaida hivatalosan elítélte a Muszlim Testvériség bevallott „erőszakmentes” álláspontját.

A Muszlim Testvériség tehát minden bizonnyal barátságosabb, mint az Al-Kaida, de mit jelent ez?

Szerintem szükségünk van egy katolikus testvériségre. Elveszítjük az identitásunkat Nyugaton. Mit tehetünk? Hogyan tudunk befolyást gyakorolni?

Katolikus Testvériség, valaki? Ki van benne?

Dr. Taylor Marshall eredeti cikke angol nyelven