Clicks365
hu.news

"Egyszerűen nem igaz": Kasper bíboros szerint Küng "rehabilitálva" lett

Walter Kasper bíboros a Corriere.it-nek azt mondta, hogy a katolikus teológus és későbbi szinkretista Hans Küng halála előtt "kibékült" az egyházzal.

Kasper Küng asszisztense volt az egykor híres, azóta jelentéktelenségbe süllyedt tübingeni egyetemen.

Tavaly nyáron Kasper telefonon tájékoztatta Ferenc pápát, hogy Küng a halálán van. Ferenc pápa azt mondta Kaspernek, hogy küldjön neki üdvözletet és áldást "a keresztény közösségben".

"Olyan volt, mintha Küng megbékélt volna az egyházzal és Ferenc pápával, egyfajta kiengesztelődést érzett volna" - kommentálta Kasper, miután továbbította Ferenc pápa szavait.

Küng Világetikai Alapítványának főtitkára, Stephan Schlensog azonban a KNA.de előtt ellentmondott Kaspernek, mondván, hogy Kasper értékelése "egyszerűen nem igaz".

Nem sokkal karácsony előtt Küng levelet írt Ferenc pápának, amelyben sajnálatát fejezte ki, hogy az egyház nem rehabilitálja őt érdemeire való tekintettel. "A megbékélés másképp hangzik" - mondta Schlensog. Küng levele válasz nélkül maradt.

A hiú és egocentrikus Küng soha nem kapott papi szankciókat. Amikor azonban az SSPX püspökök elleni exkommunikációt feloldották, hevesen és kíméletlenül tiltakozott ellene.

Kép: Walter Kasper, © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsJklrxnsimb