ms.news
42

Francis Berkata Bahawa "Kepercayaannya" Memerlukan Keraguan

Dalam satu lagi buku temu-bualnya, Francis mengatakan dirinya sebagai pengikut kepercayaan yang penuh kekeliruan di mana "kepercayaan tidak boleh melangkah ke depan tanpa keraguan.”

Temu-bual tersebut dihasilkan oleh kawannya, Father Marco Pozza dan sebahagiannya diterbitkan sebahagiannya dalam Corriere.it (28hb Februari).

Berkontra dengan Francis, Doktrin Katholik adalah disifatkan dalam as katekhisme Trent yang menjelaskan bahawa “Kepercayaan mestilah menyingkirkan segala keraguan.” James 1:6 membandingkan seseorang yang mempunyai keraguan dalam "melayari laut, yang dipengaruhi serta dibuang oleh tiupan angin."

Sumber kesalahan Francis ialah kekeliruan antara “keraguan” dan “pengalaman” dalam pembuangan Tuhan yang mungkin berlaku juga dalam kehidupan Orang-orang Suci.

Berasaskan kekeliruan tersebut, Francis percaya bahawa seorang penganut Kristian yang tidak pernah mengalami keraguan "kekurangan" sesuatu, “Sesuatu kepercayaan tanpa dugaan seperti ini membawa saya ke arah keraguan yang ini merupakan kepercayaan yang sebenar.” Kenyataan tersebut tidak disokong kuat sama ada oleh Kitab Suci mahupun penulis buku spiritual.

Pada masa yang sama, Francis menggelarkan Banjir Besar itu "Kemarahan Tuhan," oleh itu menggunakan konsep yang mungkin ahli teologi Francis bencikan. Dia meletakkan amaran terhadap mereka yang bersikap acuh tak acuh terhadap pencipta yang mungkin mengundangi satu lagi “Banjir”, sedangkan Tuhan telahpun berkata dalam Gen 9:11 bahawa tidak akan ada lagi Banjir Besar Kedua.

Gambar: Marco Pozza © Vatican Media, #newsLbykejgqxd