Clicks40
sl.news

Škof Padre Pio označuje prejemanje obhajila na jezik kot "zlorabo" (video)

"Poskusimo se izogniti lažnemu spiritualizmu; Enega izmed teh bi rad omenil, ker me ta trenutek še posebej skrbi," je dejal škof Franco Moscone med homilijo 3. januarja v San Giovanni Rotondo, kjer se nahaja svetišče Padre Pio.

Moscone je sicer škof v Manfredoniji-Vieste-San Giovanni Rotondo v Italiji. "Vem, da ljudje ves čas prosijo za prejem obhajila kar v usta," je jezno nadaljeval Moscone.

Poudaril je, da Covid-19 NI razlog, zaradi katerega bi vernikom bilo treba vsiliti obhajilo na roke, saj po njegovih besedah obstaja "zelo jasen svetopisemski argument", saj je Kristus dejal: "Vzemi in jej" - ni pa rekel, "Pogoltni." "Na kakšen način ga (obhajilo) prejemaš?" - je vprašal Moscone in zmagoslavno odgovoril: "Prejmete ga z rokami."

Toda ti argumenti so slabi. Iz Mosconejevega argumenta "pogoltni" bi lahko sklepali tudi, da bi morali hostijo vzeti s sabo domov. Nadalje: grška beseda "vzeti" pomeni tudi "prejeti". Moscone pa iz svojih argumentov sklepa, da je prejemanje svetega obhajila [na jezik] "zloraba".

Navodila Pavla VI iz leta 1969, ki se glasijo Memoriale Domini o načinu razdeljevanja svetega obhajila in prejemanju obhajila [na jezik] pravijo, da gre za "stoletja staro tradicijo", ki bi jo bilo "vsekakor potrebno ohraniti".

#newsIgnpgppdmb