Clicks28
jili22

Катехизм Святої Кури Арс: про страждання

Витяг з "Esprit du Curé d'Ars, M. Vianney dans ses catechismes, ses homélies et sa conversation" (1864):

Подобається вам це чи ні, але ви повинні страждати. Є ті, хто страждає, як хороший злодій, а інші люблять поганого. Обидва страждали однаково. Але хтось знав, як зробити свої страждання гідними; Він прийняв їх у дусі репарації, і, повернувшись на бік Розіп'ятого Ісуса, зібрав з уст своїх прекрасних слів: "Сьогодні ти будеш зі мною в раю". Інший, навпаки, кричав, голосував підбурюваними і богохульством, і видихався в найжахливіший відчай.

«Є два способи страждати: страждати любов'ю і страждати без любові». Святі страждали всім з терпінням, радістю і наполегливістю, тому що любили. Ми страждаємо від гніву, злоби і втоми, тому що ми не любимо. Якби ми любили Бога, ми любили б хрести, ми хотіли б їх, ми благали б їх... Ми були б раді, що зможемо страждати заради Того, Хто був готовий страждати за нас. На що ми скаржимося? На жаль! бідні невірні, які не мають щастя знати Бога і Його нескінченну доброту, мають такі ж хрести, як і ми; Але вони не мають однакових втіх.

Ти кажеш, що це важко? Ні, це солодко, це втішно, це солодко: це щастя! Тільки ми повинні любити стражданням, ми повинні страждати любов'ю.

На Хресної дорозі, дивіться, мої діти, є тільки перший крок, який коштує. Саме страх перед хрестами є нашим найбільшим хрестом... У вас немає мужності нести свій хрест, ви помиляєтеся; Бо що б ми не робили, хрест тримає нас, ми не можемо уникнути цього. Отже, що ми повинні втратити? Чому б не полюбити наші хрести і використовувати їх, щоб потрапити на небеса?... Але, навпаки, більшість чоловіків відвертаються від хрестів і тікають перед ними. Чим більше вони біжать, тим більше хрест переслідує їх, тим більше він б'є їх і розчавлює тягарями... Якщо хочеш бути мудрим, ходіть до нього, як святий Андрій, який сказав, побачивши хрест, що стоїть за ним у повітрі: "Привіт, добрий хрест! О чудовий хрест! Бажано хрест!... прийми мене на руки твої, усунь мене з-поміж людей і віддай мені мого Вчителя, Який викупив мене через вас. »

Послухайте це, діти мої: Хто йде перед хрестом, той йде навпроти хрестів; він може зустрітися з ними, але Він радий зустрітися з ними; він любить їх; Він носить їх з мужністю. Вони об'єднують його з Нашим Господом; вони очищають його; вони відокремлюють його від цього світу; вони забирають від його серця всі перешкоди; вони допомагають йому перетнути життя, як міст допомагає пропускати воду... Побачити святих; Коли їх не переслідували, вони переслідували себе... Одного разу добрий віруючий поскаржився Господу, що його переслідують. Він сказав: "Господи, що я зробив, щоб до мене так ставилися?" Наш Господь відповів: «І що я зробив, коли мене привели на Голгофу?... Тоді релігійні зрозуміли; він плакав, просив прощення і більше не наважувався скаржитися.

Люди в світі шкодують, коли у них є хрести, а хороші християни шкодують, коли ні. Християнин живе серед хрестів, коли риба живе у воді.

Подивіться на святу Катерину, яка має дві корони, чистоту і мучеництво: яка вона щаслива, ця дорога маленька свята, любила страждати краще, ніж погоджуватися грішити! Був віруючий, який так любив страждати, що прикріпив колодязь мотузку до свого тіла; ця мотузка зшила шкіру і поступово занурилася в м'якоть, з якої вона вийшла з черв'яків. Віруючі вимагали, щоб його випустили з громади. Він пішов щасливим і веселим, щоб сховатися на дні кам'яного лігва. Тієї ж ночі настоятель почув, як Господь сказав йому: "Ти втратив скарб свого дому". Відразу ж ми повернулися шукати цього доброго святого, ми хотіли побачити, звідки ці вірші прийшли. Настоятель зняв мотузку, що було зроблено шляхом повороту всього тіла. Нарешті він одужає.

Поруч, в парафії в околицях, був маленький хлопчик, який був весь зшиті в ліжку, дуже хворий і дуже жалюгідний; Я сказав йому: "Мій бідний маленький, ти добре страждаєш!" Він відповів: "Ні, пане парафіяльний священик, я не відчуваю сьогодні свого зла вчорашнього дня, а завтра я не буду страждати від сьогоднішнього болю". Я міг би знову стати одним. Я такий же добрий, як і я... Це був оцет, але масло перемогло ... Ми цього не розуміємо, тому що ми занадто земні. Діти, в яких перебуває Святий Дух, соромлять нас.

Якщо добрий Господь посилає нам хрести, ми відкладаємо себе, ми скаржимося, ми шепочемо, ми настільки вороги всього, що нас засмучує, що ми завжди хотіли б бути в бавовняній коробці; саме в коробці з шипами ми повинні покласти. Саме через хрест людина йде на небо. Хвороби, спокуси, смуток – це все хрести, які ведуть нас до неба. Все це скоро закінчиться... Подивіться на святих, які прийшли до нас... Добрий Господь не просить у нас мучеництва тіла, він лише просить нас про мучеництво серця і волю... Наш Господь є нашою моделлю; Візьми наш хрест і підемо за ним. Давайте зробимо так, як це робили солдати Наполеона. Ви повинні були перетнути міст, по якому ви стріляли з кулеметів; Ніхто не наважувався пройти. Наполеон взяв прапор, першим йшов, і всі пішли за ним. Давайте зробимо те ж саме; Давайте йти за нашим Господом, який ходив першим.

Одного разу один солдат сказав мені, що в бою він півгодини ходив по трупах; майже не було де ступити; Земля була вся злита кров'ю. Таким чином, на життєвому шляху треба ходити по хрестах і скорботах, щоб прибути на батьківщину.

Хрест – це драбина неба... Як же втішно страждати перед Божими очима і мати можливість сказати собі ввечері в своєму огляді: « Ходімо! Моя душа, сьогодні ти мав дві-три години подібності з Ісусом Христом. Ви були бичачими, увінчані шипами, розп'ятими з ним !...." Ах! Який скарб смерті!... Як добре померти, коли ви живете на хресті!

Ми повинні бігти за хрестами, як злидні біжать за грошима... Тільки хрести заспокоять нас в день суду. Коли цей день настане, давайте будемо щасливі з нашими нещастями, пишаємося нашими приниженнями і багаті нашими жертвами!

Якби хтось сказав вам: "Я хотів би розбагатіти, що мені робити?" Ви б сказали: "Ви повинні працювати". Ну! Щоб потрапити на небеса, ви повинні страждати. Наш Господь показує нам шлях в особі Симона Циренського; Він кличе своїх друзів нести за ним свій хрест.

Добрий Господь хоче, щоб ми ніколи не втрачали з уваги хрест, тому його всюди, уздовж стежок, на висотах, на громадських площах, щоб при цьому ми могли сказати: «Так Бог полюбив нас!»

Хрест охоплює світ; він висаджений в чотирьох куточках Всесвіту; Є частина цього для всіх.

Хрести знаходяться на дорозі до неба, як красивий кам'яний міст через річку, щоб перетнути його. Християни, які не страждають, проходять цю річку по тендітному мосту, дротяному мосту, завжди готові прорватися під ноги.

Той, хто не любить хрест, може врятуватися, але з великими труднощами: це буде маленька зірка в тверді. Той, хто страждав і боровся за свого Бога, буде сяяти, як прекрасне сонце.

Хрести, перетворені в полум'я любові, схожі на пучок шипів, які кинуті у вогонь і що вогонь зводиться до попелу. Шипи тверді, але попіл м'який.

Ах! нехай духи, які всі є Богом у стражданнях, відчувають солодкість! Це як вода, в яку ви кладете багато олії: оцет завжди оцту; але масло виправляє гіркоту, і вона майже більше не відчувається.

Покладіть під прес гарний виноград, з нього вийде смачний сік: наша душа, під пресом хреста, виробляє сік, який живить і зміцнює його. Коли у нас немає хрестів, ми посушливі: якщо ми несемо їх з відставкою, ми відчуваємо солодкість, щастя, солодкість !... Це початок неба. Добрий Бог, Пресвята Діва, ангели і святі оточують нас; Вони на нашому боці і бачать нас. Перехід від доброго християнина, випробуваного стражданням, до іншого життя подібний до життя людини, яку несли на ліжку з троянд.

Шипи потіють бальзамом, а хрест потіє солодкість. Але необхідно стиснути шипи в руках і стиснути хрестик на серце, щоб вони дистилювали сік, який вони містять.

Це був хрест, який дав мир світові; Саме вона повинна нести його в наших серцях. Всі наші біди походять від того, що нам це не подобається. Саме страх перед хрестами збільшує хрести. Хрест, який несли просто, і без цих повернень любові до себе, які перебільшують смуток, більше не є хрестом. Мирні страждання більше не страждають. Ми скаржимося на страждання! у нас було б набагато більше підстав скаржитися на те, що ми не страждаємо, оскільки ніщо не робить нас більше схожими на Нашого Господа, ніж нести Його хрест. О прекрасне єднання душі з Господом нашим Ісусом Христом через любов і чесноту Його хреста !... Я не розумію, як християнин не може полюбити хрест і втекти від нього! Чи ж це не бігти в той же час Той, Хто був досить люб'язний, щоб бути прив'язаним до нього і померти за нас?

Суперечності ставлять нас біля підніжжя хреста, а хрест біля дверей неба. Щоб потрапити туди, ми повинні наступати, нас треба ображати, зневажати, розчавлювати... У цьому світі немає щасливих людей, окрім тих, хто має спокій душі, серед скорботи життя: вони смакують радість Божих дітей... Всі скорботи солодкі, коли людина страждає в єдності з Нашим Господом...

Страждають! що це має значення? Це всього лише мить. Якби ми могли піти і провести вісім днів на небесах, ми б зрозуміли ціну цього моменту страждання. Ми б не знайшли хрест досить важкий, ніякого випробування досить гірко ... Хрест – це божий дар своїм друзям.

Як чудово щоранку приносити себе в жертву доброму Богові і приймати все спокутування за свої гріхи!... Ми повинні просити любов до хрестів: тоді вони стають солодкими. Я переживаю це протягом чотирьох-п'яти років. Я був добре обмовлений, добре суперечив, добре штовхався. Ах! У мене були хрести... У мене було майже більше, ніж я міг носити! Я почав просити любов до хрестів: тоді я був щасливий. Я кажу собі: насправді, щастя є тільки там!... Ми ніколи не повинні дивитися на те, звідки походять хрести: вони походять від Бога. Це завжди Бог дає нам такий шлях, щоб довести нашу любов до Нього.

le-petit-sacristain.blogspot.com/…hisme-du-saint-cure-d-ars-sur-les-souffrances.html