hr.news
106

Čikaški Cupich izvodi šaradu kanonskog prava protiv jednog od svojih najboljih svećenika

Otac Anthony Buś, župnik župe sv. Stanislaus Kostka u Chicagu, koji također nosi mantiju, objavio je pismo od 13. prosinca na svojoj župnoj web stranici u kojem obavještava da je [rigidni] kardinal Cupich "zabranio" slaviti Novus Ordo okrenut Bogu, iako je to norma koju su uspostavili Drugi Vatikan i rubrike Novus Ordo.

Začudo, Buś je od Cupicha tražio "dopuštenje" slaviti misu okrenutu Bogu, iako Cupich nema pravo to zabraniti. Buś je najavio da će se pokoriti. Objasnio je neupućenom Cupichu da okretanje Bogu ima tisućljećima staro značenje i da su neki biskupi to počeli redovito činiti. Cupich je imao obraza "odbiti" zahtjev.

Suočen s onim što on naziva nedavno donesenim "liturgijskim promjenama", Buś primjećuje da su mnogi vjernici "okrutno demoralizirani". On "sa sigurnošću" zna da "neće biti mjesta za naše glasove u takozvanoj 'Sinodi o sinodalnosti'".

PillarCatholic.com piše da je Buśu naređeno da ukloni pismo i da ga je Cupich pozvao k sebi. Mount Everest licemjerja: Cupich koji ruši kanon i liturgijski zakon rekao je Buśu da je njegovo pismo možda prekršilo kanonske zabrane o poticanju na neposlušnost dijecezanskom biskupu - paragraf na koji se nikada nije pozivalo otkako je objavljeno Kanonsko pravo 1983. godine.

Slažući se s ovom šaradom, Buś se 17. siječnja na društvenim mrežama požalio što je njegovo pismo protumačeno kao "skoro kršenje kanonskog prava". Najavio je da će se povući na desetak dana kako bi promišljao o svom svećenstvu.

#newsEyqyamkbug