Clicks121
hr.news

Vatikanski savjetnik: Franjo pokazuje da klimatski alarmizam "nije" ljevičarska kauza

Franjo "vrlo jasno pokazuje" da klimatski alarmizam "nije stranačko pitanje", njemački ekonomist Ottmar Edenhofer izjavio je za ljevičarski TheGuardian.com (15. siječnja).

Kao bivši isusovac i profesor "Ekonomije klimatskih promjena" u Berlinu, Edenhofer je imenovan savjetnikom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

U Vatikanu Edenhofer planira propagirati "klimatske izbjeglice" i ideju da bogate zemlje koje su "odgovornije" za toksične emisije trebaju plaćati novac siromašnim zemljama.

Franjo je za njega važan utjecaj: "Ne možemo podcijeniti da papa u osnovi govori u ime 1,3 milijarde ljudi". Edenhofer je uvjeren da je Franjin apostolat klime također važan za evangelike koji imaju "ogroman problem" prepoznati klimatske promjene kao važno pitanje, jer to vide kao "zapadnoeuropski ljevičarski program".

No Edenhofer inzistira na tome da Franjo "vrlo jasno pokazuje" da to nije "stranačko pitanje". Objašnjava da "Katolička crkva" navodno predstavlja "društveno konzervativne ljude" i stoga je "važno da Crkva može razgovarati s tim ljudima".

Edenhofer je napustio nadu da će uvjeriti "poricatelje klime" poput Donalda Trumpa, "ali uvjereni su i drugi čelnici poput Joea Bidena, ali i kineski čelnici."

Slika: © NAME, CC BY-SA, #newsAyofmvybdj