Clicks307
hu.news

Bántalmazási hisztéria: Egyáltalán nincs megfelelő eljárás

A buffalói egyházmegyéből a 79 éves Samuel Venne atya fellebbezett a Hittani Kongregáció (CDF) 2020. novemberi döntése ellen, amely hét évre felfüggesztette őt, miután évtizedekkel ezelőtt kétszer is megvádolták kiskorúak "szexuális zaklatásával".

Az egyházmegyei felülvizsgálati bizottság 2018 júniusában "hitelesnek" nevezte a vádakat. Venne ügyét továbbították a CDF-hez, amely megerősítette a döntést. Venne-t ezért eltiltották a nyilvános misék celebrálásától és a papi öltözködéstől.

Ügyvédje, Mike Taheri a News 4 Investigates lapnak elmondta, hogy Venne, aki mindig is ártatlannak vallotta magát, arra számított, hogy lehetősége lesz arra, hogy a CDF előtt egy tárgyaláshoz hasonló környezetben ismertesse bizonyítékait, de erre nem került sor.

Taheri ezt "óriási igazságszolgáltatási tévedésnek" nevezi. És "ez csak azt mutatja, hogy egyáltalán nincs megfelelő eljárás". Venne, akit soha nem vádoltak meg bűncselekménnyel, nem kapott lehetőséget arra, hogy cáfolja a vádakat.

Az ügyvédje a Buffalo egyházmegye és a CDF rendelkezésére bocsátott egy hazugságvizsgáló tesztet, amelyen Venne megfelelt, orvosi feljegyzéseket és információkat, amelyek szerint Venne téves személyazonosság áldozata lehetett. Soha nem kapott választ.

A Buffalo egyházmegye elismerte, hogy a felülvizsgálati bizottság előtt a vádlottnak nincsenek eljárási jogai, mint egy tárgyaláson. Venne találkozókat kért a kegyvesztett volt püspökkel, Malone-nal, Scharfenberger apostoli adminisztrátorral és a jelenlegi püspökkel, Fisherrel. Soha nem kapott választ.

Mióta Venne-t 2018 áprilisában igazgatási szabadságra helyezték, egyetlen egyházi elöljárótól sem kapott egyetlen telefonhívást sem. "A katolikus egyház irgalmassági tanítása egyszerűen nem része az egyenletnek" - zárta Taheri.

40 év szolgálat után a Buffalói egyházmegye felmondta Venne orvosi, fogászati és gépjármű-biztosítását. Még mindig kap havi nyugdíjat, de egy plébánia taggal él, mivel a lakhatásának bérleti díját már nem fedezi az egyházmegye.

#newsQqhmgkkeqb