Clicks12
ms.news

Pandemonium: Bishop “Konservatif” Melaksanakan Cara Communion in the Hand (Kommunion Dalam Tangan)

Penganut San Rafael, Argentina, telah mengambil langkah untuk protes atas keputusan Bishop San Rafael, Eduardo Taussig dalam langkah Communion in the hand (kommunion dalam tangan).

San Rafael merupakan diocese unggul yang mempunyai reputasi antarabangsa. Selama ini, ia telah merupakan klergi yang sangat bersifat Katholik dan orang awam yang kuat. Taussig dikatakan sebagai seorang yang “konservatif” dan bukan kegemaran Francis.

Namun kini, atas sebab-sebab yang tidak jelas, Taussig telah melemparkan kekuasaannya yang berat dalam pertempuran perseorangan dalam isu Communion in the hand.

Secara sementaranya, dia telah menutup sebuah parish yang membantah di San Rafael. Paderi yang menolak arahannya telah dihantar pulang ke rumah, antaranya ialah rektor dan timbalan rektor seminari.

Taussig menjadikannya rektor, memaksa ahli seminari untuk menerima Kommunion dengan tangan walaupun seminari telah berada dalam keadaan terkunci sejak insiden pendamik virus corona. Jurucakap Taussig telah mengesahkan bahawa langkah ini dilaksanakan dalam kalangan ahli seminari demi “menguji tahap kepatuhan mereka.”

Kini, Taussig telah mengakibatkan diocese-nya bertentangan dengannya. Pada beberapa hari yang lalu, orang ramai berkumpul di depan bangunan seminari, tempat Taussig tinggal dan memintanya agar menarik balik keputusannya.

#newsMnmqhgyjta