hu.news
1447

Görögkatolikus lesz az autokefál egyházmegye lesz Ukrajnában

Ihor Iszicsenko, az Ukrán Autokefál Ortodox Egyház (UAOC) Harkiv-Poltava Egyházmegyéjének (Északkelet-Ukrajna) érseke csatlakozott a görögkatolikus egyházhoz - írta meg szeptember 6-án a PillarCatholic.com.

Nem világos, hány egyházközsége volt Iszicsenkonak, és hányan követték őt. Az UAOC lélekszáma mindig is nagyon alacsony volt Kelet-Ukrajnában.

Iszicsenko már 2015-ben megjegyezte, hogy az ortodox frakciók közötti megosztottság túl mély lett ahhoz, hogy újra egységre találjon, és ezért kezdte el keresni a közösséget "a régi és az új Róma egyházaival". [bár Krisztus nem "egyházakat" alapított, hanem egy Egyházat]

A bizánci ortodox hitvallás helyzete Ukrajnában meglehetősen bonyolult. A szovjet időkben minden hivatalos plébánia a moszkvai patriarchátushoz tartozott. Az 1990-es években újra megalakult a görögkatolikus község, amit két kisebb szakadás követett a Moszkvai Patriarchátustól: a Filaret csoport (Ukrán Ortodox Egyház) és az Autokefál Egyház. A világ összes többi ortodoxa mindkettőt kiközösítettnek tekinti.

Mindkettő 2018 decemberében egyesült "Ukrán Ortodox Egyház" néven, amit I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka hirtelen elismerése követett a CIA nyomására.

Iszicsenko erősen kritizálta az ortodoxok azon tendenciáját, hogy alávetik magukat az államnak.

#newsDvdbiarcdb

Atosz80
Görögkatolikus lesz az autokefál egyházmegye Ukrajnában