ms.news
27

Katholik Tanzania: Tidak Perlu Vaksin Covid-19

Menteri Kesihatan Tanzania, Dorothy Gwajima mengumumkan pada 1hb Februari, bahawa negaranya tidak perlu vaksin dan “tidak merancang untuk menerimanya.”

Tanzania mempunyai seramai 60 million orang rakyat. Sebarang vaksin mesti menerima kelulusan kementerian. Gwajima menjelaskan bahawa Tanzania kini masih selamat, dan rakyat digalakkan makan makanan yang sihat, meningkatkan langkah-langkah kebersihan, menggunakan pembersih sanitasi, dan penafasan wap air.

Beberapa hari yang lalu, Presiden Katholik, John Magufuli mengatakan bahawa vaksin itu berbahaya dan berasa bahawa ianya tidak diperlukan dengan kata-kata “Tuhan akan melindungi” negara.

Pada bulan Mac, Magufuli memutuskansupaya TIDAK menutup gereja. Dia menggalakkan orang ramai bekerja dan menghadiri sembahyang.

Tanzania merupakan salah satu daripada tiga negara di dunia yang tidak melibatkan diri dalamhisteria Covid-19 dan tidak mengeluarkan “data jangkitan.” Negara lain yang tidak menyertai ialah Turkmenistan dan Korea Utara. Wikipedia milik Oligarch kini menegur atas "penafian Covid-19" Tanzania.

Gambar: Dorothy Gwajima, #newsByruaesmks