hu.news
375

Nyilvános "nem helyénvaló fogdosással" vádolják Ouellet bíborost

A 78 éves Marc Ouellet kúriai bíborost egy csoportos perben azzal vádolják, hogy nyilvánosan "nem helyénvalóan fogdosott" egy F. nevű hölgyet, a québeci érsekség akkor 23 éves lelkipásztori dolgozóját.

Ouellet 2003-2010 között vezette az érsekséget, amíg XVI. Benedek 2010-ben ki nem nevezte őt a Püspöki Kongregáció prefektusává.

A hölgy állítása szerint az esetek egészen 2008-ig visszamenőleg történtek. Emellett azzal is vádolja Ouellet-t, hogy 2010-ben egy teljesen nyilvános felszentelési ünnepségen "megcsókolta" őt, miközben "a kezét végigcsúsztatta a hátán és megfogta a fenekét".

Elmondása szerint a bíboros az ő beleegyezése nélkül masszírozta, többször megölelte, arcon csókolta, egy alkalommal pedig "szorosan magához ölelte, és kezével a hátát simogatta".

A per szerint több másik nőnek is "gondot okozott" a bíboros állítólagos fogdosása.

Nem valószínű, hogy a vádakban szereplő események bűncselekménynek minősülnek, de az egyházjog szerint "a hatodik parancsolat megsértésének" minősülhetnének. Ferenc pápa, aki maga is gyakran nem tartja meg a megfelelő távolságot a nyilvános üdvözlések során, már 19 hónapja tud a vádakról.

Kép: Marc Ouellet © Mazur, CC BY-SA, #newsSqbyztjraj