Clicks205
hu.news

Perth: Papnak lenni bűn

Az ausztrál Perth-i érsek, Timothy Costelloe egy új törvény ellen érvel, amely a büntető törvénykönyv szerint a papoktól megköveteli, hogy jelentse a gyónásban hallott szexuális visszaéléseket (pl. egy újságíró). A nyugat-ausztráliai állami parlament által a héten elfogadott jogszabály megszünteti a gyónási titok polgári jogi védelmét.

Costelloe lelkipásztori levelében (PerthCatholic.org.au, október 21.) azt írja, hogy a döntés "kriminalizálja a hűséget katolikus hitünk gyakorlásának egy lényeges dimenziójához papjaink részéről". Tagadja, hogy bármely kiskorút jobban védene ez a törvény.

Azt mondja, "tanácstalan" a döntés miatt, de - nem vicc - "nincs oka megkérdőjelezni parlamenti képviselőink feddhetetlenségét és jó szándékát".

Costelloe hozzáteszi, hogy a kritikusok (= egyházgyűlölők) úgy próbálják beállítani az egyházat, mint aki nem reagál a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos esetekre: "Ez pontatlan és igazságtalan".

Hasonló törvények a gyónási pecsét ellen már léteznek Dél-Ausztráliában, Victoriában, Tasmániában és Canberrában. Ezen államok érsekei bejelentették, hogy figyelmen kívül hagyják a törvényt.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsGhmytiujpn