Clicks368
hu.news

Szlovákia: Ferenc pápa kínos helyzetbe hozta a nunciust és a püspököt

A papoknak nem szabad "40-50 perces prédikációkat tartaniuk olyan érvekről, amelyeket senki sem ért" - mondta Ferenc pápa a szlovákiai látogatása során a híveknek tartott 30 perces szeptember 13-i beszélgetésen.

Miután ezért tapsot kapott, azt válaszolta, hogy "az apácák, akik a mi szentbeszédeink áldozatai", megérdemlik a tapsot. Szokásához híven saját bűneinek megvallása helyett az egyházat támadta, amelynek "meg kell szabadulnia az önimádattól, mert az egyház központja nem az egyház".

Többször is támadta a Traditionis Custodest író pápa a saját árnyékát: a "merevséget", valamint a "merev és önmagába zárkózó" lelki életet kritizálta. Figyelmeztetett egy olyan egyházra, amely "egyformán gondolkodik és vakon engedelmeskedik" - ez is jelzi, hogy a Traditionis Custodes-t nem szabad komolyan venni.

Végül megemlítette azt a levelet, amelyet nemrég kapott egy püspöktől, aki azt írta, hogy "400 évet éltünk a törökök alatt, majd 50 évet a kommunizmus alatt, és szenvedtünk, de ez a 7 év ezzel a nunciussal rosszabb volt, mint a másik kettő esemény".

Ferenc pápa folytatta: "Néha felteszem magamnak a kérdést: hány ember mondhatja el ugyanezt a (pápáról,) püspökéről vagy plébánosáról?". Ferenc pápa leírása illik a 2014 áprilisában kinevezett Anselmo Pecorari bolgár nunciusra. Az említett levelet tehát valószínűleg a 71 éves Gheorghi Ivanov Jovčev szófiai püspök küldte.

#newsYyugyjkmfl