Clicks41
sl.news

Strah je razlog, zakaj se Frančišek želi znebiti Summorum Pontificum

Frančišek je italijanskim škofom na njihovem skrivnem srečanju, ki je potekalo 24. maja povedal laž, da je bil namen Benedikta XVI le ta, da med sebe s Summorum Pontificum sprejme "Lefebvriance" [= Društvo Pija X].

V resnici Summorum Pontificum izrecno pravi, da osvoboditev rimske maše ni popuščanje Piju X, ampak da liturgija, ki je bila stoletja sveta, ne more biti nenadoma napačna in prepovedana.

Frančišek se je kljub temu še naprej pritoževal, da danes mnogi mladi škofijski duhovniki obhajajo starolatinsko mašo, "čeprav morda niti ne razumejo latinsko." Očitno je v tem o drugih sklepal preko sebe.

Ker se pojavlja več informacij o srečanju (npr. Na MarcoTosatti.com), se zdi, da Frančišek res načrtuje ukinitev Summorum Pontificum.

To je ponazoril z zgodbo o škofu, ki je mladega duhovnika, ki je začel obhajati staro mašo, vprašal, ali zna latinsko. Duhovnik je rekel, da se uči jezika.
Škof je mlademu duhovniku odgovoril, naj se raje uči španščine ali vietnamščine, saj je v škofiji veliko Špancev in Vietnamcev. Škof sam sicer ni znal vietnamščine.

Frančišek je poudaril, da je kardinal Ladaria, prefekt Kongregacije za vero, govoril proti ukinitvi Motu Proprio - vendar le iz političnih razlogov.
Po besedah Ladarije bi to povzročilo "negativen odziv po vsem svetu" in "neobvladljivo nasprotovanje".

Kardinal Parolin, Frančiškov zaveznik na državnem sekretariatu, ki vedno prikimava njegovim odločitvam, nasprotno seveda podpira Frančiškovo "novo interpretacijo" Summorum Pontificum.

Slika: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsSepscrwjva