Clicks20
ms.news

Bishop Anglikan Yang Bertukar Agama: Rome Merupakan Reformasi Anglikan Terbaik

Bekas Bishop Anglikan, Bishop Gavin Ashenden yang bertukar menjadi penganut Katholik, menerima Anglikanisme hanya dia merlihatkannya sebagai “reformsi berciri nabi” dalam Gereja Katholik.

Kemudian dia sedar bahawa Anglikanisme gagal apabila Gereja “sibuk membuat reformasi diri,” dia berkata kepada VirtueOnline.org (24hb Disember).

Ashenden ada menyebut Kaunsil Trent dan Vatican Kedua. Oleh itu, dia tidak dapat mencari penglihatan unik dalam Anglikan, “Rome kini mempunyai liturgi dalam vernacular. It dalam meraikan Kata-kata Hidup.”

Dia dapat melihat Gereja kini perlu berdepan dengan golongan anti-semangat Kristian dan budaya, fahaman utopianisme progresif, Penganut Katholik yang terhakis oleh roh zaman, dan integriti Gereja yang dirosakkan dengan serius.

Walau bagaimanapun dia tetap tukar“kerana itu permintaan Tuhan kepadanya.” Isterinya, Helen telahpun menjadi penganut Katholik beberapa tahun yang lalu. Ketika itu dia memberitahu Ashenden,

“Kamu telah membawa saya ke beberapa Gereja Anglikan, dan deria saya memberi perasaan saya yang Tuhan tidak wujud dalamnya. Namun apabila saya mengunjungi ke mana-mana Gereja Katholik, saya dapat rasai kehadiran-Nya. Kini, tiba masa untukmu agar tidak pergi ke Gereja yang tidak dikunjungi Tuhan.”

Gambar: Gavin Ashenden, Mark Davies, #newsInlrxidndk